Kiss the Sky
Strips

Levensverhaal Jimi Hendrix is interessant, maar Kiss the Sky had meer vaart mogen hebben

Kiss the SkyIk voel me bevoorrecht dat ik opgroeide in een tijd waarin je naar de winkel kon lopen om het nieuwste boek van Mulisch, Reve of Hermans te halen. Een tijd waarin Queen en Abba nieuwe groepen waren en ook Elvis Presley nog nummers op de markt bracht. Voor Jimi Hendrix ben ik dan eigenlijk weer net te jong. Hij overleed in 1970 op de leeftijd van 27 jaar (ja, ook hij behoort tot de club), toen ik elf jaar oud was. Ik had toen nog nauwelijks popmuziek gehoord. Bij mijn vriendje thuis stond Radio Veronica geregeld aan en zijn zus zong Chirpy chirpy cheep cheep mee (van Middle of the Road) en dat vond ik heel erg knap. Al bedenk ik achteraf dat ze waarschijnlijk alleen het refrein meezong. Maar ik had nog bijna nooit iets in het Engels gehoord en vond het allemaal even wonderlijk. 

Later ontdekte ik de muziek van Jimi Hendrix natuurlijk wel, waarvoor ik overigens niet meteen gewonnen was, al vond ik wat hij deed wel knap. Maar het waren niet altijd liedjes die lekker in je gehoor lagen, die je vertelden dat er niks aan de hand was en dat alles in de wereld klopte. 

Kiss the SkyHendrix is een intrigerende zanger en dat zullen mensen die zijn muziek niet kunnen waarderen ook wel toegeven. Ik was dus wel nieuwsgierig toen ik Kiss the sky ontving, het verstripte leven van Jimi Hendrix, getekend door Mezzo, naar een scenario van Jean-Michel Dupont. Dat duo heeft mij al eerder plezier bezorgd met Love in Vain, de stripbiografie van Robert Johnson, die ook al niet ouder werd dan 27 jaar. 

‘Als ik jouw kind was, lieve schat, dan werd ik liever niet geboren,’ zong Boudewijn de Groot ooit en zo begint ook Kiss the sky: ‘Als de navel van vrouwen een venster was waardoor hun ongeboren kroost kon zien wat het leven voor hen in petto had, zouden sommigen er zeker voor kiezen hun beurt over te slaan.’ De suggestie is dat Jimi Hendrix niet in ideale omstandigheden geboren werd. 

Zijn ouders, Al en Lucille hebben een stormachtige relatie, met ruzie, ontrouw en goedmaakseks. Gelukkig zijn er ook nog grootouders en oma Nora Hendrix vertelt haar kleinzoon verhalen over onzichtbare werelden. Ze stamt af van een Cherokeeprinses, dus ze heeft een hele spirituele wereld meegekregen. 

Kiss the SkyHet zijn spaarzame lichtpuntjes. Een groot deel van zijn leven heeft Jimi/Jimmy (die als kind ook wel Buster werd genoemd) de wind tegen gehad. De muziek komt op zijn pad, maar dat pad blijft hobbelig. Door geldgebrek, waardoor hij soms zelfs geen instrument heeft, en steeds weer conflicten. Het moet ook lastig geweest zijn om met hem samen te werken. Steeds weer kwam hij te laat, waardoor de band verschillende keren zonder hem moest vertrekken. Nu we weten hoe hij zich ontwikkeld heeft, is dat allemaal enigszins vergeeflijk, maar in die tijd had hij zich ondanks zijn talent nog maar half kunnen bewijzen. Aan het eind van dit deel moeten de grote successen nog komen, waarover we straks kunnen lezen in deel twee.

Dan zullen we waarschijnlijk ook te weten komen wie ons dit verhaal vertelt. Het is een ik-figuur die in het vage blijft. Soms komt hij even om de hoek kijken. Dan vertelt hij dat hij voor het eerst zijn heupen bewoog op een nummer van Chubby Checker. Denver wordt een keer genoemd en een vader die goed verdient. Het zijn maar snippers en aan het eind van dit deel is nog steeds niet duidelijk wie er aan het woord is. Dat is niet zo bevredigend, het creëert wel een erg lange spanningsboog. Noem het gerust onnodige geheimzinnigdoenerij. Bij Love in vain blijft de verteller ook lang onbekend, maar daar heeft het een functie: over Robert Johnson ging het verhaal dat hij zijn ziel aan de duivel had verkocht en aan het eind blijkt de duivel de verteller van het verhaal te zijn.

Kiss the SkyHet verhaal over Jimi Hendrix is interessant omdat het duidelijk maakt in welke context hij leeft en wat zijn plaats is in de toenmalige muziekwereld. Aanvankelijk is hij alleen maar een bijzonder goede gitarist, maar de vriendin van Keith Richards vraagt hem waarom hij niet ook gaat zingen. En niet alleen de gitaar, maar ook de versterker is zijn instrument. De geluiden die hij eruit haalt, kunnen zeker niet iedereen bekoren, maar wel wordt duidelijk dat Hendrix zo’n beetje alles met een gitaar kan.

Het boek bevat veel namen, het hele boek door, tot het je duizelt. Er staat ook veel muziek afgebeeld: soms zien we de popmusici en soms alleen maar de hoezen van hun platen. Je doet ook leuke weetjes op. Het nummer Hey Joe hoort voor mijn gevoel bij Jimi Hendrix, maar het blijkt ouder te zijn en in het verhaal leert Hendrix het kennen.

Kiss the SkyDe verhaallijn is niet zo dwingend. Je hebt het idee dat het allemaal nog op gang moet komen, wat ook wel klopt, want de grote successen van Hendrix staan niet in dit deel. Maar een heel boek nodig hebben om op gang te komen, is wel lang. Kiss the Sky is meer een interessant boek dan een spannend verhaal. Dupont heeft veel interessante weetjes in het scenario gevlochten en meer informatie gaat nu eenmaal ten koste van een verhaal, maar iets meer helderheid, iets meer vaart, was welkom geweest. Het betekent dat je Kiss the sky vooral moet lezen omdat je meer wilt weten over Jimi Hendrix en het muziekleven uit zijn tijd. Voor liefhebbers van oude popmuziek in het algemeen en die van Jimi Hendrix in het bijzonder biedt Kiss the sky heel wat. 

Kiss the SkyDe kwaliteit van de tekeningen maakt heel veel goed. De tekeningen van Mezzo zijn mooi: ruim in het zwart, waardoor sommige afbeeldingen iets houtsnedeachtigs krijgen.

De opzet van het boek is overigens zorgvuldig: na het stripgedeelte krijgen we een opsomming van alle muziek in het boek, keurig met jaartal en auteur/artiest. Verder een bronnenlijst met veel boeken, drie films en twee websites. Tenslotte studies en schetsen, met toelichting van Mezzo. Twee bladzijden maar liefst met kleine portretten van Jimi Hendrix, waaraan je kunt zien hoe hij uiterlijk verandert. En verder nog enkele pagina’s in schets en enkele losse tekeningen. Een mooie uitgave.

Jean-Michel Dupont & Mezzo – Kiss the Sky. Jimi Hendrix 1942 – 1970. Sherpa. 96 pag. hardcover, zwart-wit, vierkant formaat. € 34,95