Berichten

Aimée de Jongh in de Library of Congress over haar onderzoek voor Dagen van zand

Elk jaar aan de vooravond van de SPX, of Small Press Expo, vindt er een lezing plaats in de Amerikaanse Library of Congress. Dit jaar viel die eer te beurt aan Aimée de Jongh, die met haar graphic novel Dagen van Zand vele harten gestolen heeft in de Verenigde Staten. De locatie was onbedoeld symbolisch, aangezien daar ook haar onderzoek was begonnen waar het boek enkele jaren geleden ooit mee begon.

Days-of-Sand-coverOp 16 september vond de lezing plaats en een paar dagen geleden werd de video, die van de lezing is gemaakt, vrijgegeven op YouTube. De Jongh heeft natuurlijk ook hier volop in de schijnwerpers gestaan toen het boek uitkwam, en mocht in de media al meerdere malen iets vertellen over de totstandkoming, maar als je wordt uitgenodigd voor een lezing in de Library of Congress dan doe je daar natuurlijk je best voor en dat blijkt. Met een hoop beeldmateriaal en een uitgebreide uitleg van het traject dat ze bewandelde, de indrukken die ze opdeed en de inzichten die ze  vergaarde, komt het onderzoek – en op die manier ook het boek – tot leven met meer details en anekdotes dan ze eerder ooit prijsgaf.

De lezing duurt ruim een uur, ook als je de verplichte – maar daarom niet minder gemeende – veer-in-de-bipsintroducties niet meetelt, en het is zonder meer een welbesteed uur. Het doet je bovendien verzuchten waarom er bij evenementen alhier toch nooit opnames worden gemaakt.

Aangezien de Library of Congress een overheidsinstituut is, is de video overigens voorzien van ondertiteling. Voor wie het handig vindt.

Voor wie overigens liever leest dan kijkt staat er ook een interview met De Jongh op het blog van de Library of Congress: Drawing the Dust Bowl.