Strips

In de Schaduwen is de ultieme lofzang op het talent van Vincent Mallié en Hubert

In de schaduwenMet het tweeluik In de Schaduwen neemt de stripwereld afscheid van het werk van Hubert. In 2020 stapte de Franse scenarist en inkleurder uit het leven. Als stripliefhebber liet Hubert ons tal van prachtige creaties na. Verschillende van zijn verhalen werden vertaald naar het Nederlands, en nu dus ook zijn laatste verhaal In de Schaduwen, een tweeluik dat door Vincent Mallié van bezwerende beelden voorzien werd.

Het donkere sprookje verscheen in de (nog altijd) prestigieuze collectie Vrije Vlucht van uitgeverij Dupuis. Het afsluitende deel werd recent vertaald, waardoor het complete verhaal nu te lezen valt. Arzhur en Islen zijn de twee hoofdpersonages van het tweeluik en op elke cover staat dan ook één van beide prominent te pronken. Arzhur is een dolende ridder die een besmeurde reputatie met zich meesleurt en tracht om deze opnieuw op te smukken door een prinses in gevangenschap te gaan bevrijden. Dat hij die opdracht van drie dreigende koboldachtige heksenfiguren krijgt, stemt hem niet ongerust. Helaas blijkt de heldhaftige ridder al snel de speelbal te zijn geweest in een vete tussen malafide families en is de bevrijde prinses eerder ontstemd dan gelukkig. Islen en Arzhur zijn nadien tot elkaar veroordeeld en beetje bij beetje groeit er een warme band tussen beide. Islen blijkt de vrucht te zijn van een kort passioneel moment tussen twee gezworen vijanden. Haar leven is één en al kommer en kwel geweest. In Arzhur vindt ze een zielsverwant, die langzaam haar gesloten hart weet te ontgrendelen.

In de schaduwenHubert schiep voor dit verhaal een hem typerende donkere sprookjeswereld. Sprookjes bij Hubert waren nooit echte Disney-versies, maar eerder de sprookjes vol donkere romantiek. De tekeningen van Vincent Mallié sluiten daar perfect op aan. Met In de Schaduwen bereikt zijn werk een nieuw niveau van perfectie. Sinds hij eind jaren ’90 debuteerde met Hong Kong Triad, heeft Mallié zich met elk nieuw project op indrukwekkende wijze verder ontwikkeld. Met het achtdelige De Grote Dode op scenario van Régis Loisel en Jean-Blaise Djian, kregen zijn figuren een heuse Loisel-touch, wat we ook bij In de Schaduwen nog zien terugkeren. In 2019 werd De Grote Dode beëindigd en begon Mallié het werk aan In de Schaduwen. Meer nog dan in De Grote Dode bood dit verhaal hem de gelegenheid om uit te pakken met grote donkere prenten vol onheilspellende en sfeervolle landschappen. De zwart-wit uittreksels die hij nu en dan via de sociale media met het publiek deelde, zijn ware kunstwerken. Mallié combineert de zachte trekken van Loisels werk met een imposante monumentaliteit in de grote prenten.

In de schaduwenIn de Schaduwen is een memorabel tweeluik geworden van een duo dat voluit zijn talenten heeft gebruikt en die van elkaar nog heeft versterkt. Dit tweeluik mag zonder blikken of blozen in de Vrije Vlucht-collectie staan tussen eerdere klassiekers. Dat de lezers niet langer zullen kunnen uitkijken naar nieuw werk van Hubert, doet zijn enorme talent groot onrecht aan. Tegelijk is In de Schaduwen de ultieme grafrede en een ongebreidelde lofzang op ’s mans talent.

Hubert & Vincent Mallié – In de Schaduwen 1 & 2. Dupuis. Per album 70 pagina’s. hardcover. € 23,99