Comics

Tweede deel Crossover voldoet wél aan de hooggespannen verwachtingen

Crossover 02 coverEen van de meest gehypete comics van de afgelopen jaren is Crossover van Donny Cates en Geoff Shaw. Daarin wordt de vraag gesteld welke gevolgen het heeft als superhelden doorbreken naar onze echte wereld. Inmiddels is deel 2, The Ten-Cent Plague uit, en blijkt dat we hier niet alleen te maken hebben met een ode aan de Amerikaanse comic, maar ook met een verhaal waarin creatieve grenzen worden doorbroken.

Donny Cates is momenteel de sterschrijver van Marvel. Hij bedacht het karakter Cosmic Ghost Writer, gaf Venom een nieuwe zwaargewicht als vijand en momenteel is hij bezig met een episch verhaal rond Thor en zet hij het leven van de Hulk compleet op zijn kop. Ook als schrijver van eigen titels timmert Cates al een tijd aan de weg. Denk hierbij onder meer aan Babyteeth en Redneck.

Crossover 2Het is dus niet zo gek dat de verwachtingen voor Crossover hooggespannen waren. De allereerste floppy was een dynamisch verhaal waarin tekenaar Geoff Shaw de grenzen van de copyrights van welbekende superhelden bewust opzocht. Toch wist het nog niet helemaal te overtuigen als zijnde de opvolger van een Watchmen. Deel 1, Kids Love Chains (naar een uitspraak van Spawn-bedenker Todd McFarlane), met daarin de eerste 6 floppies, is een onderhoudend boek, maar binnen het oeuvre van Cates niet heel speciaal.

Crossover 2En dan is daar deel 2. Waarin hoofdpersoon en comic nerd Ellipses Howell zelf uit de wereld van de comics blijkt te komen en een soort van X-files-achtig team jacht maakt op superhelden. Waarin bekende stripschrijvers als Chip Zdarsky (Daredevil), Scott Snyder (Batman) en Brian K. Vaughn (Saga) vermoord worden en een aantal personages uit de bestverkopende indie comics van de laatste twintig jaar een belangrijke rol spelen. Een echte crossover dus tussen ‘onze’ wereld en die van de comics, maar ook tussen comic-titels onderling.

Cates is met Crossover begonnen nadat hij voor de tweede keer bijna overleed en een ode wilde schrijven aan zijn favoriete medium. Die liefde voor superheldencomics, maar ook het plezier van kunnen spelen met door anderen bedachte personages, druipt van de pagina’s af. Dat belooft heel wat voor het al aangekondigde derde deel. 

Donny Cates & Geoff Shaw – Crossover 2: The Ten-Cent Plague – Image Comics. 176 pag. $ 17,99