Comics

The Midnight Mission laat maar een van de gezichten van Moon Knight zien

Moon Knight: The Midnight MissionEind maart start op Disney+ de Marvelserie Moon Knight. Mensen die de Marvelsuperheld nog niet kennen, kunnen terecht bij vaak dure verzamelbundels of schaffen The Midnight Mission aan, de nieuwste trade paperback. Helaas geeft die wel een eendimensionaal beeld van een van de meest complexe karakters in de Marvelstal.

Moon Knight maakte zijn debuut in 1975 als schurk. Langzamerhand werd hij een held en werd zijn verhaal steeds complexer. Moon Knight is eigenlijk huurling Marc Spector die na zijn dood een deal sluit met de Egyptische god Konshu om op te treden als beschermheer van alle mensen die ’s nachts reizen. Om dit mogelijk te maken, creëert Spector meerdere alter ego’s zoals rijkeluiszoon Steven Grant en taxichauffeur Jake Lockley. Langzamerhand gaat hij zo geloven in zijn alter ego’s dat hij niet meer weet wie hij echt is en een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt.

Moon Knight: The Midnight MissionMoon Knight is binnen de Marvel superhelden een van de meest grimmige figuren. Hij wordt ook wel de Marvel kopie van Batman genoemd, maar qua populariteit heeft hij nooit kunnen tippen aan de held uit Gotham.

Na onder meer Brian Michael Bendis, Warren Ellis en Jeff Lemire is het nu Jed MacKay die zich ontfermt over Moon Knight. Hij richt zich vooral op de straatheldkant. Moon Knight heeft de banden met de god Konshu gebroken en een eigen missie opgericht waar mensen terecht kunnen voor hulp. Helaas wordt zijn buurt getroffen door een raar virus dat van onschuldige burgers bloeddorstige mensen maakt. Daarnaast loopt er een andere volgeling van Konshu rond die Moon Knight op zijn plaats wil zetten.

Moon Knight: The Midnight MissionWaar Jeff Lemire in zijn Moon Knight reeks vooral inging op Marc Spector als man die gebukt gaat onder zijn ziekte, grijpt MacKay meer terug op de reeks van Warren Ellis die van Moon Knight een actieheld maakte die op brute wijze criminelen uit de weg ruimde. Voor beide versies is wat te zeggen, maar de keuze van MacKay leidt helaas niet tot veel diepgang. Hij gaat een belangrijk aspect van het karakter nogal opzichtig uit de weg.

Tekenaar Alessandro Cappuccio weet wel raad met de vele actiescènes. Hij tekent de New Yorkse buurt van Moon Knight met veel detail en heeft een dynamische stijl waarbij hij Moon Knight zelf als een soort witte tornado in de panelen zet. Het is lastig om veel gezichtsuitdrukkingen te geven aan een personage dat voor 99 procent van de tijd een witte kap over zijn hoofd draagt, maar ook daar slaagt Cappuccio in.

Mogelijk dat de aanstaande Marvelserie Moon Knight definitief op de kaart zet als Marvels meest complexe held, maar The Midnight Mission is vooral een grimmig eendimensionaal verhaal met een interessante cliffhanger.

Jed MacKay & Alessandro Cappuccio – Moon Knight: The Midnight Mission. Marvel. 144 pag. $ 17,99