Berichten

Alles wat je wilde weten over het Nieuwe Garde festival

Nieuwe Garde anthologieHiernaast zie je onze eerste boreling. Wij zijn trotse ouders.

In Zwolle staat een fikse stapel exemplaren klaar in afwachting van de stripmarkt, dus niemand zal te kort komen. Je kunt het boek die dag bij ons aan de stand kopen, of rechtstreeks van één van de auteurs die er op verzoek vast wel een tekeningetje in wil maken. In beide gevallen kost het je 20 euro.

Alle 75 kramen die we in de aanbieding hadden zijn verhuurd, dus er zijn meer dan genoeg stripmakers aanwezig die je graag zo’n Nieuwe Garde willen verkopen. Of één van hun eigen werkjes, want ook daarvan zul je het nodige aantreffen.

Naast de auteurs uit de Nieuwe Garde komen er ook een hele hoop andere stripmakers langs, net als een aantal leuke uitgeverijen die sommige van die auteurs al eens beloond hebben met een officiële uitgave en een aantal tijdschriften.

Mocht het je ontschoten zijn: Nieuwe Garde stripmarkt, komende zaterdag 5 maart, van 11 tot 17 uur in Academiehuis Grote Kerk, Grote Markt 18 in Zwolle. De entree is gratis, dus komt allen!

Maar ook: een expositie, lezingen en workshops

Maar er is meer. Eerder lichtten we al een tipje van de sluier op, toen we er nog druk mee bezig waren. Inmiddels zijn alle andere activiteiten officieel goedgekeurd en ingepland. Op de Nieuwe Garde festivalpagina hebben we ze allemaal overzichtelijk op een rijtje staan met alle informatie en linkjes die je nodig hebt, maar hieronder rennen we er in vogelvlucht nog even doorheen.

Expositie

Ook in het Academiehuis Grote Kerk, dus dezelfde locatie als de stripmarkt, hangt van 5 t/m 26 maart een Nieuwe Garde expositie. Een selectie van pagina’s uit het boek zijn op groot formaat afgedrukt en te bewonderen. De entree is gratis.

Lezingen

Donderdag 10 maart vinden er twee evenementen plaats in de Stadkamer, de openbare bibliotheek van Zwolle.

‘s Middags (12:30) zal Stefan Nieuwenhuis in gesprek gaan met Hanco Kolk over strips maken, strips lezen, en de ArtEZ opleiding Comic Design, waar Hanco les geeft.

‘s Avonds (19:30) zal Barbara Stok een lezing geven over haar nieuwe boek De Filosoof, de hond en de bruiloft. Een boek waar je op onze website een enthousiaste recensie van kunt lezen.

Het gesprek met Hanco Kolk is gratis, de lezing van Barbara Stok kost 5 euro. Kaarten zijn te koop op de site van de Stadkamer.

Workshops

Als je met bibliothecarissen over een stripfestival praat, dan kun je op je vingers natellen dat er vroeg of laat gevraagd wordt om een workshop voor kinderen. En daar voelt de 9e Kunst zich zeker niet te goed voor.

Indi Vos geeft de workshop Dromen in kleur, waarbij de kinderen een strippagina gaan tekenen over de fantasierijke werelden die ze in hun dromen bezoeken.

Niek van Ooijen geeft de workshop De macht van beeld, waarin hij samen met de kinderen onderzoekt hoe beelden communiceren en hoe de politiek daar handig gebruik van maakt. Daarna tekenen de kinderen een poster van hun gedroomde kandidaat. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Beide workshops zijn gratis, vinden zaterdag 19 maart plaats in de Stadkamer en beginnen om 13:30. Op onze festivalpagina vind je van beide workshops een uitgebreidere omschrijving en een link naar de site van de Stadkamer.

Stripboeken te leen

Dat is overigens niet het enige wat je kunt vinden in de Stadkamer. Het is immers een bibliotheek, dus staat er ook een tafel vol met stripboeken van Nieuwe Garde auteurs. Als je na het lezen van de anthologie hongerig bent naar meer uit dezelfde koker dan kun je daar dus terecht. Er zullen ook een aantal exemplaren van de anthologie zelf worden neergelegd.