Strips

Vergeten Zwitserse held speelt bijrol in sfeervol spionageverhaal

Man in de schaduw coverDe man in de schaduw is een spionageverhaal dat draait rond de fascinerende, waargebeurde geschiedenis van Maurice Bavaud. Die jonge Zwitser had zich in 1938 voorgenomen om Adolf Hitler te vermoorden. Een plan dat echter nooit ten uitvoer werd gebracht. Maar toen Bavaud Duitsland weer verliet en werd opgepakt omdat hij reisde zonder geldig treinkaartje, ontdekte de politie een pistool en papieren waaruit bleek wat hij van plan was geweest. Bavaud werd ter dood veroordeeld.

Wat Bavaud precies dreef, is niet duidelijk. Mogelijk was hij onder de invloed van een vriend (of misschien ook wel geliefde) die zichzelf inbeeldde dat hij een nazaat was van de Russische tsaar en die Hitler wilde vragen om de communisten te verslaan opdat hij de Russische troon weer kon bestijgen. Mogelijk ook was Bavaud een idealist. Na de oorlog vocht zijn vader voor eerherstel. Aanvankelijk zonder resultaat.

Man in de schaduw p1De Franse scenarist Patrice Perna heeft een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte eerder al een minder album over de lijfarts van Heinrich Himmler, maar De man in de schaduw is een heel wat geslaagder project. Perna koos ervoor geen saaie stripbiografie over Bavaud te maken, maar om diens levensverhaal slechts als aanleiding te gebruiken voor een groter spionageverhaal. In 1955 is Berlijn nog niet door een muur verdeeld in twee helften, waardoor spionnen van westerse en communistische zijde elkaar voortdurend in de gaten houden in de biercafés en op de straten waar de stukgeschoten gebouwen nog lang niet zijn hersteld. Tussen die spionnen beweegt zich ook de hoofdpersoon van dit album: Guntram Muller.

Muller is journalist voor de Berliner Zeitung en is bovenmatig geïnteresseerd in de vader van Bavaud die vecht voor herziening van zijn zoons zaak. Dat Muller zo geïnteresseerd is, komt doordat hij destijds als politie-inspecteur onderzoek deed naar Maurice Bavaud en ook aanwezig was bij zijn executie. Muller draagt nog wat geheimen met zich mee uit die periode die lopende het album een voor een ontrafeld worden.

Man in de schaduw p3Perna heeft er een meeslepend verhaal van gebrouwen. Hij weeft de waargebeurde geschiedenis van Bavaud behendig door een verzonnen spionageverhaal waarin zowel de CIA als de KGB hoofdpersoon Muller proberen te bespelen. Het verhaal, waarin je als lezer meermaals heen en weer wordt geworpen in de tijd, wordt knap opgebouwd. De titel van het album verwijst uiteindelijk naar heel wat personages uit het verhaal.

De Spaanse tekenaar Francisco Ruizge heeft net als Perna een aantal minder geslaagde strips op zijn naam staan. Maar ook hij overtreft zichzelf in De man in de schaduw met sfeervolle tekeningen van het naoorlogse Berlijn.

Voor wie nog geïnteresseerd is in het verhaal van Bavaud: zijn verhaal kwam pas in de jaren ‘80 meer in de belangstelling en inmiddels wordt hij door velen gezien als een held. Uiteindelijk bood de Zwitserse regering excuses aan omdat destijds te weinig gedaan is om Bavaud vrij te krijgen bij de nazi’s. In het Zwitserse Neuchâtel is een gedenkzuil voor hem opgericht.

Patrice Perna en Francisco Ruizge – De man in de schaduw. Uitgeverij Dark Dragon Books. 112 pagina’s. harde kaft. € 29,95