Strips

In de boeiende anthologie Sensory, Life on the Spectrum krijgen autistische stripmakers een stem

Voor veel jonge stripmakers is het crowdfundingplatform Kickstarter een geweldige kans om zich in de kijker te spelen. Relatief veel stripprojecten worden ondersteund en halen het streefbedrag vrij eenvoudig. Met name Engelstalige strips, comics en bloemlezingen zijn succesvol. Zoals Sensory, Life on the Spectrum, een vriendelijke Britse bloemlezing over leven met autisme.

Sensory werd aangezwengeld ter gelegenheid van de Autims Acceptance Month (maart 2021). Aanvankelijk zou het een online-gebeurtenis worden, maar de respons en de aandacht was zo overweldigend dat er subiet besloten werd er een anthologie van te maken. De vaart zat er meteen flink in en al in september werd een keurig vormgegeven album bij de backers (de ondersteuners op Kickstarter) afgeleverd. Initiatiefneemster Schnumn haalde uiteindelijk 55 duizend euro op en kon het boek vanwege dat succes met een harde kaft uitbrengen. Achterin staan zes pagina’s met de namen van alle backers.

In het boek, dat iets kleiner is dan comicformaat, staan losse verhalen van dertig jonge auteurs, die allemaal een vorm van autisme hebben. De verhalen zijn autobiografisch en gaan met name over de problemen die mensen met autisme tegenkomen, zoals het voeren van gesprekken, het verwerken van indrukken en over onbegrip en angsten. De verhalen zijn meestal eenvoudig getekend, in een typische cartoonstijl. De nadruk ligt duidelijk op wat de makers te vertellen hebben: omdat de verhalen persoonlijk en eerlijk zijn, is het niet erg dat veel pagina’s tjokvol tekst staat en de poppetjes hooguit als talking heads fungeren. Sensory is een bloemlezing die je leest om de inhoud, en die is heel belangrijk en verhelderend.

Het gaat in de verhalen vaak over de ideeën die buitenstaanders hebben over autisme en in dat opzicht sluiten de korte verhalen, tussen de twee en zes pagina’s, prima aan op de Autims Acceptance Month (maart), die wij in Nederland ook kennen onder de even gemakkelijke naam Autismemaand – al is het bij ons april. De Britse stripmakers van Sensory hebben vooral gezocht naar antwoorden en oplossingen. Zo proberen ze vooroordelen te ontzenuwen en vragen te beantwoorden, al lukt dat niet altijd: dan gaat het alleen over het verdriet, niet hoe dat verholpen of voorkomen kan worden.

Een enkele bijdrage gaat mooi de diepte in, soms poëtisch en gevoelig, soms ronduit wetenschappelijk en feitelijk. Die veelzijdigheid maakt Sensory: Life on the Spectrum een heel sterke, nuttige leeservaring, geschikt voor lezers vanaf twaalf jaar. Het zijn vooral de persoonlijke noten die de bloemlezing kleuren. Toch was het een stuk prettiger geweest als er namen en titels bij de strips hadden gestaan. Misschien is het de bedoeling om gewoon door te lezen, zonder acht te slaan op andere figuren en verhaallijnen, maar een beetje orde en houvast zou handig zijn geweest. Nu moet de lezer bij iedere strip naar de ‘contributors page’ terugbladeren om te zien van wie de bijdrage was. Dat had handiger gekund.

Diverse auteurs (onder redactie van Schnumn) – Sensory, Life on the spectrum. Eigen beheer. 180 pagina’s hardcover. Meer info op schnumn.com