Strips

Als de beer ontwaakt blijven er veel vragen over, maar op een goede manier

Het begin van Als de beer ontwaakt, het eerste deel van de reeks Wynona, verplaatst ons naar een stad in Amerika. Het is nacht en het is geen al te beste wijk: de muren zijn beklad met leuzen en er lopen ratten over straat. Een man zoekt struikelend zijn weg en staat ineens oog in oog met een beer. Dan herpakt de verteller zich: “Maar nu sla ik een paar dingen over. Het is een goed verhaal. Laat ik het goed vertellen…”

De man – tevens de verteller – blijkt Dan Favreau te heten. Hij werkt in een kantoor, waar hij altijd de drankfles bij de hand heeft. De man blijkt advocaat te zijn. Zijn hulp wordt ingeroepen door een jonge vrouw, Wynona Whitehorse. Haar vriend Tobarth Reeves zal waarschijnlijk over twee dagen ter dood veroordeeld worden. Zijn advocaat heeft zich de week ervoor zomaar teruggetrokken en Reeves heeft een nieuwe raadsman nodig.

Dan Favreau kent Tobarth Reeves en ze lijken ook nog als twee druppels water op elkaar. De stripmaker, Hans van Oudenaarden, heeft blijkbaar iets met dubbelgangers, want in zijn stripreeks Rhonda speelt dat ook een rol. Wynona is overigens zangeres. Net als Rhonda werkt ze in de showwereld. Verder kan Dan zich, door zijn drankgebruik niet altijd goed herinneren wat er is gebeurd. Ook geheugenverlies komt voor in Rhonda, al zijn de omstandigheden daar anders.

WynonaNa een bladzijde of acht zit je als lezer al met heel wat vragen: het blijkt dat Dan Tobarth Reeves als zijn grootste vijand beschouwt en je wilt weten hoe het verleden van de twee mannen is geweest. Ze gingen als broers met elkaar om dus hoe zijn ze dan elkaars vijand geworden? Waarom wacht Reeves een veroordeling waarbij waarschijnlijk de doodstraf wordt uitgesproken? En wat doet die beer in het verhaal?

Vragen zijn altijd goed om een verhaal op gang te helpen en Als de beer ontwaakt krijgt dan ook meteen veel vaart. Al gauw blijkt dat het verhaal zich afspeelt in een mogelijk nabije toekomst: de coronacrisis is achter de rug en er is een digicalyps geweest, waardoor computers en smartphones onbruikbaar zijn geworden. Dat heeft natuurlijk tot onrust en angst geleid. Iedereen blijkt bang te zijn voor Tobarth Reeves. Dan is er ook nog een groep native Americans die rebelleren en het continent willen terugveroveren. Ze rijden rond op motoren en worden geleid door een andere jonge vrouw, Tani Becenti. Zij blijkt het zusje van Wynona.

De toestand wordt steeds gecompliceerder. De vragen vermenigvuldigen zich, vooral ook als de beer in Dan ontwaakt. Vindt er echt een transformatie plaats? Of is het de drank die hem parten speelt? Hij realiseert zich immers niet altijd wat er met hem gebeurt. 

WynonaHet album is interessant, leest lekker weg en is goed getekend. De verhaallijn blijft redelijk helder, zodat je als lezer aangehaakt blijft, maar aan het eind zijn er vooral veel onbeantwoorde vragen. Wat dat betreft is dit echt een eerste deel. Het kan niet helemaal op zichzelf staan, maar vormt een opmaat naar wat komen gaat. Aan de ene kant geeft dat een onbevredigend gevoel, aan de andere kant verheug je je op alles dat nog te gebeuren staat in de volgende delen.

Er is veel actie in dit album en daarbij past de soepele tekenstijl van Hans van Oudenaarden uitstekend. Personen hebben altijd een natuurlijke houding, de gezichtsuitdrukkingen zijn sprekend zonder overdreven te zijn en altijd is er dynamiek. De inkleuring is aangepast aan de sfeer. Er zijn veel grijsblauwe nachtscènes, ook passend bij de duistere kant van het verhaal; in de club waar Wynona zingt, overheersen de rode kleuren; er zijn ook passages waarin juist meer geel wordt gebruikt: opkomende zon, het jasje van Wynona, de kleur van de weg.

Wynona en Dan rijden in een oude auto. Dat brengt de sfeer van Amerikaanse films in de strip. Hoewel het verhaal zich dus een beetje in de toekomst afspeelt, ruikt het ook naar het verleden, waardoor er een soort tijdloosheid ontstaat, of een tijd die niet ingebed hoeft te zijn in de werkelijke tijd maar op zichzelf staat. 

De personages zijn interessant, vooral de hoofdpersoon Dan Favreau, die uit zijn lethargie gehaald wordt als een beer uit zijn winterslaap. Tot nu toe heeft hij alleen aan zichzelf gedacht en misschien doet hij dat nog steeds: een paar dagen in actie komen, je inzetten voor een waarschijnlijk verloren zaak, geld incasseren en weer wegwezen. Maar iets in hem maakt dat hij betrokken is en niet kan terugvallen op zijn oude routines. Hij herkent zichzelf niet en weet niet wat er allemaal in hem leeft. Mogelijk komt Dan mede in actie doordat hij nog wat uit het verleden recht te zetten heeft. 

Met Dan Favreau willen we wel verder, evenals met Wynona die een mooi tegenwicht vormt. De glans van de jeugd, tegenover de uitgedoofdheid van Dan. Hopelijk laat het volgende deel niet al te lang op zich wachten.

Hans van Oudenaarden – Wynona1: Als de beer ontwaakt. Uitgeverij L. 48 pag. Kleur, softcover en hardcover. € 9,95 / € 19,95