Comics

The Autumnal: de graphic novel waarvan Amazon niet wil dat je hem leest

The Autumnal - coverGrote en kleine Amerikaanse uitgeverijen zijn voor hun verkoop steeds meer afhankelijk van Amazon. De ophef was dan ook groot toen het bedrijf besloot om de graphic novel The Autumnal helemaal niet te promoten in de webwinkel. De cover zou aanstootgevend zijn.

Op de cover van The Autumnal zie je een vrouw in het water, omringd door bladeren en met een tak in haar oogkas en een andere in haar neusgat. Het is geen tekening die zorgt voor een goed gevoel, maar bij Amazon zijn wel ergere dingen te vinden, zoals hoezen van death metal bands, horror dvd’s, etc. Het is een boel ophef waar vooral de kleine uitgeverij Vault last van heeft. Amazon is een belangrijke internationale verkooppartner en dat The Autumnal niet wordt getoond als suggestie bij andere aankopen en Vault het ook niet kan pushen via Amazon scheelt op termijn waarschijnlijk enorm veel lezers. Dat is jammer want het boek van schrijver Daniel Kraus (The Shape Of Water, Trollhunters) en tekenaar Chris Shehan is meer dan de moeite waard.

The Autumnal - 1The Autumnal draait om moeder Kat en dochter Sybil. Kat is een aan lager wal geraakt gitariste en de 7-jarige Sybil heeft haar eigen problemen. Als Kats moeder overlijdt reist ze terug naar haar geboorteplaats.

Op de tweede pagina van The Autumnal loopt Kat rond met een boek van Stephen King en in alles doet de comic denken aan zijn werk. Ook The Autumnal speelt zich af in een klein Amerikaans stadje waar iedereen elkaar kent en een bovennatuurlijk gevaar op de achtergrond sluimert. Net als de betere boeken van King neemt schrijver Kraus de tijd om de belangrijkste karakters te introduceren en er echte mensen van vlees en bloed van te maken en tegelijkertijd continu de spanning een beetje verder op te bouwen.

the autumnal - 3Chris Shehan is momenteel bezig aan House of Slaughter, de spin-off van Something Is Killing The Children, en die keuze is niet onlogisch. Shehans werk doet enorm veel denken aan het tekenwerk in Something Is Killing The Children. Vooral de flashbacks waarin hij naast potloden ook gebruikt maakt van krijt zijn prachtig om te zien.

De herfst speelt een belangrijke rol in The Autumnal. De vallende bladeren en het kleurgebruik doen denken aan de Deense Netflixserie Kastanjemanden waarin slecht ouderschap en kinderrijmpjes ook belangrijke motieven zijn.

Zowel in The Autumnal als in de echte wereld blijkt het ‘kwaad’ vaak iets anders te zijn dan je vooraf denkt. Het is dankzij deze graphic novel dat de comic wereld op het feit wordt gewezen dat ze zich deels afhankelijk heeft gemaakt van Amazon. De macht van deze internetgigant biedt genoeg stof voor een horrorverhaal. Wellicht een goed onderwerp voor Kraus en Shehan. En dan gewoon verkopen via de lokale stripwinkels. Die censureren boeken niet vanwege de cover en zouden je aan moeten raden om The Autumnal te lezen.

David Kraus & Chris Shehan – The Autumnal. Vault. 232 pag. $ 19.99