Strips

Welcome to Mina’s: een anthologie vol menselijke verhalen in een relevante, integere setting

Voor de avontuurlijke striplezer is het crowdfunding-platform Kickstarter een bron van plezier. Comics, bundelingen van webstrips, graphic novels en anthologieën: alles wordt er aan de lopende band gepresenteerd, met veel liefde en toewijding. Wie de portokosten voor lief neemt, ontdekt echte pareltjes in het aanbod. Een aanbod dat bovendien diverser en interessanter is dan je verwacht.

Een prettige bijkomstigheid is daarom dat alle strips die via Kickstarter worden aangeboden ook altijd een digitale variant hebben – voor wie exorbitante verzendkosten wil vermijden. Voor een paar dollar ben je er vaak al bij.

Met name bundelingen met werk van verschillende jonge stripmakers zijn vaak uit de kunst. De afgelopen maanden alleen al werden er prachtprojecten gelanceerd met strips rond autisme, depressies, coming outs, racisme en transseksualiteit: actuele onderwerpen die worden verbeeld door jonge makers die dicht op het onderwerp zitten. Stuk voor stuk heel sterk, een groot publiek meer dan waard.

Neem Welcome to Mina’s, a diner themed anthology set in Vancouver: een bundeling korte strips over ‘leven, liefde en eten’, dat speelt in een fictief restaurant in Canada, uitgegeven door Cloudscape Comics uit Vancouver. Door alle verhalen in Mina’s te laten spelen, met steeds andere personages, haken de gebeurtenissen min of meer in elkaar. Zo ontstaat er een reeks verhalen die beginnen in de aanvangsjaren van het restaurant, in 1919, tot nu.

Het jaar 1919 is niet zomaar gekozen. In de bijdrage van Emily Lampson komen we te weten dat er in dat jaar een wet werd aangenomen die het voor blanke Canadezen onmogelijk maakte om in bedrijven te werken die worden gerund door Aziaten. Zo ook het familiebedrijf Mina’s, een populaire diner. Hoewel Mina’s fictief is, zijn veel beschreven gebeurtenissen accuraat. Sommige stripmakers hebben hun eigen ervaringen aan het boek toegevoegd,anderen werden geïnspireerd door momenten in de geschiedenis van Vancouver. Dit boek gaat over etnische diversiteit en vertegenwoordigt alle lagen van de bevolking, van alle leeftijden, leden van de LHBTQI+-gemeenschap en mensen met een handicap.

De anthologie leest prettig, de volgorde en opbouw maakt dat de verhalen elkaar logisch opvolgen, essentieel bij een thematische aanpak. Het gekozen thema past perfect: nergens is het geforceerd of te ver doordacht. In Welcome to Mina’s staan vriendelijke verhalen met een menselijke maat. Dat is de grootste winst van deze anthologie, die de kleine zaken benoemt en de grote maatschappelijke tendensen van deze tijd terugbrengt tot kleinmenselijke proporties.

Zie bijvoorbeeld het aangrijpende verhaal Helping hands van scenarist Oliver McTavish-Wisden en tekenaar Matthew Nielsen: een jonge vrouw komt in gesprek met een oude dame in een rolstoel. Samen gaan ze naar Mina’s voor een kop koffie en daar blijkt dat de oude vrouw haar al kent, als vrijwilliger van de voedselvoorziening waar ze op aangewezen is. Het gesprek dat zich tussen de twee ontvouwt is ronduit ontroerend. En zo staan er meer korte slices of life in deze bundeling.

Cloudscape is niet alleen uitgever, maar feitelijk een stripmakerscollectief in Vancouver. Met meer dan honderd actieve leden bestrijkt Cloudscape een groot gedeelte van de stripgemeenschap in British Columbia. Het merendeel van de boeken dat ze uitgeeft, wordt via crowdfunding gefinancierd: het geld vloeit terug in de kas om meer publicatie mogelijk te maken en om jonge stripmakers te ondersteunen. Uit het aanbod blijkt vooral dat Cloudscape inzet op inhoudelijke boeken die wat vertellen, met onderwerpen over mens, maatschappij en dergelijke. Dat is tot daaraan toe, maar de meeste titels zijn ook nog eens integer, informatief en sterk. Dat is het voordeel van een collectief: door samen te werken worden de resultaten beter. Het is iets waar jonge stripmakers in Nederland en Vlaanderen ook over kunnen nadenken: zoek elkaar op, werk samen en leer van elkaar.

Diverse auteurs – Welcome to Mina’s. Cloudscape Comics. 140 pagina’s. $20. Bestel hier: https://www.cloudscapecomics.com/store-2/