Zeven-atleten
Strips

Hoe zeven atleten kwamen voor een olympiade en vochten in de Spaanse Burgeroorlog

Zeven atleten omslagBij uitgeverij Silvester verschijnt al jaren een interessante reeks. Elk deel draait om zeven personages die iets gemeen hebben en toch onderling verschillen: schipbreukelingen, detectives, zendelingen, dwergen, superhelden… Nu is er Zeven atleten, wat mooi uitkomt in een jaar waarin er Olympische Spelen zijn.  Het verhaal van dit album speelt ook in een Olympisch jaar: 1936. Over die spelen in Berlijn is behoorlijk wat bekend. Niet zo bekend is dat er uit protest een soort alternatieve spelen werden gepland: de Olympiade van het volk, die gehouden zou worden van 19 tot 26 juli in Barcelona. De Nederlandse Arbeiders Sport Bond stuurde een afvaardiging van tweeënveertig leden. 

Zoals gebruikelijk in de reeks Zeven moeten de hoofdpersonen eerst bij elkaar komen. Daartoe verzint de schrijver een aanleiding. Bij zo’n Olympiade is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Er vertrekt een groepje van zes atleten met verschillende nationaliteiten vanuit Frankrijk, in Barcelona voegt zich nog een Ier bij hen. Doordat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt, wordt de Olympiade afgelast. Daarop besluiten de zeven aan de oorlog deel te nemen. Hun sportkwaliteiten komen daarbij goed van pas. Ze vallen San Isidro aan, waar de ouders van een van hen leven. 

Het scenario van Kris en Bertrand Galic neemt je gemakkelijk mee in het verhaal. De atleten worden al meteen sympathiek als je ziet hoe ze het voor elkaar opnemen (een van hen is Joods en dat geeft al meteen problemen bij controle in een trein). Ze vullen elkaar goed aan, door hun verschillende kwaliteiten en ze krijgen elk ook min of meer een eigen karakter, al is dat voor zoveel personen nog wel lastig. Het verhaal zit degelijk in elkaar en de tekeningen van David Morancho zijn in orde. Niet heel erg dynamisch, maar wel mooi helder. De inkleuring door Javi Montes, met wat bruintinten, voert je meteen terug naar een tijd geleden. 

Zeven atleten is geen uitzonderlijke strip, gewoon een goed verhaal. De meerwaarde zit ‘m in de historische achtergrond. Zo’n tweehonderd sporters hebben uiteindelijk meegestreden in de Spaanse Burgeroorlog aan de kant van de Republikeinen. Anderen gingen meteen weer naar hun vaderland, waar ze overigens niet altijd met open armen ontvangen werden. De Nederlandse turnster Wiesje Wolzak werd bijvoorbeeld voor zeven maanden geschorst, omdat zij zonder toestemming van de bond had deelgenomen aan een buitenlandse wedstrijd. Dat die wedstrijd niet was doorgegaan deed er blijkbaar niet toe. 

Zeven atleten is dan misschien niet uitzonderlijk, maar heeft er wel voor gezorgd dat ik direct op zoek ben gegaan naar meer informatie. Als een album dat voor elkaar krijgt, doet het zeker ook iets goed. 

Kris, Bertrand Galic & David Morancho – Zeven atleten – Silvester Strips. 64 pag. Hardcover, kleur. € 19,95