Comics

Commanders in Crisis: deze stripmakers nemen hun verantwoordelijkheid

Stripmaker, houd eens op met genderstereotyperingen zoals het neerzetten van vrouwen als bangig, tikje hysterisch, onderdanig en niet werkelijk overtuigd van eigen kunnen, betoogt Stefan Nieuwenhuis in zijn recensie van Wanted Lucky Luke.

Schrijver Steve Orlando heeft de smeekbede gehoord en komt met Commanders in Crisis: een Amerikaans superheldenteam bestaande uit de eerste homoseksuele president, de eerste zwarte Amerikaanse vrouwelijke president, de eerste Latijns-Amerikaanse president, de eerste vrouwelijke Amerikaanse president van Pakistaanse afkomst en dat alles geleid door de eerste vrouwelijke president van de VS. Je snapt het al, het multiversum (het geheel van verschillende universums, met allemaal een eigen aarde die telkens net iets anders is dan de onze) staat weer eens op het spel en deze rolmodellen moeten de boel gaan redden.

Schrijver Steve Orlando is geen groentje als het gaat om multiversums. Hij is bekend geworden met zijn reeks Wonder Woman en Doom Patrol-verhalen. Commanders in Crisis is helemaal zijn eigen ding en het schrijfplezier spat van de pagina’s. Hoe kan het ook anders als een van je helden krachten krijgt als hij aanbeden wordt door zijn fans en de bijzondere kracht van een ander is dat hij met zijn röntgen-ogen precies kan zien wat er medisch mis is met een persoon.

Orlando wilde met Commanders in Crisis een boek brengen dat past in de huidige tijdsgeest. Vandaar ook dat er veel aandacht is voor een senator die de American Individuality Act wil doorvoeren. Deze wet zou de Verenigde Staten ontbinden en transformeren tot een gemeenschap van 52 individuele staten die alleen een gezamenlijke buitengrens delen, maar ieder hun eigen koers mogen varen. Verder komt het superheldenteam ook in actie tegen een superschurk wiens kracht is dat mensen zich doodvechten om hun smartphone te beschermen.

Alsof bovenstaande onderwerpen nog niet genoeg zijn is de grote overkoepelende verhaallijn die van de verschillende Amerikaanse presidenten die vanwege het ineenstorten van het multiversum superkrachten hebben gekregen. En die hebben ze hard nodig omdat een onzichtbare vijand bezig is het inlevingsvermogen van mensen te vermoorden.

Commanders in Crisis is een boek vol grote ideeën, over de hedendaagse maatschappij en wat er zou moeten veranderen. Tegelijkertijd is het ook een superheldenverhaal vol met geweldige splashpages, overdonderende actie en extravagante kostuums, allemaal getekend door Davide Tinto (bekend van Marvel Action: Spider-Man), die een zeer dynamische en moderne tekenstijl hanteert wat zorgt voor de nodige luchtigheid in het af en toe filosofisch aandoende schrijfwerk van Orlando.

Steve Orlando & Davide Tinto – Commanders in Crisis: The Action. Image. 144 blz. $16.99