Berichten

Wie is de milieuvriendelijkste superheld?

Het einde van het jaar nadert en dat is het moment waarop de lijstjes gemaakt worden. De leukste die we tot nu toe zijn tegengekomen is niet de lijst van de superheld die het meeste geld heeft verdiend, ook niet de superheld die de meeste schurken achter de tralies heeft gekregen, maar die van de meest milieuvriendelijke superheld.

Dit vermakelijke onderzoek is uitgevoerd door het Britse bedrijf Save on Energy, dat een website beheert waar mensen energieleveranciers kunnen vergelijken en kunnen overstappen. Zij hebben ingezoomd op een 30-tal superhelden die bekend zijn van de Marvel en DC films en dan met name X-Men, Avengers, Guardians of the Galaxy en de Justice League of America. Dus een potentiële kandidaat als Captain Planet is helaas uitgesloten voor deelname.

Om de helden te kunnen beoordelen werden er een aantal criteria opgesteld waar ze op konden scoren. Hoe is de levensstijl van de helden, hoe verplaatsen ze zich, welke krachten en wapens hebben ze, hoe kregen ze die en schaden ze het milieu als ze die gebruiken? Om dat laatste te kunnen beoordelen werden de meest recente films bekeken. Per criterium werd de meest positieve bijdrage beloond met 30 punten, de nummer twee kreeg er 29 en zo verder tot een 1 voor de minst positieve bijdrage.

Winnaars

StormStorm eindigde op derde plaats. Zij scoorde op veel van de criteria hoog, maar omdat ze, volgens dit onderzoek, toch iets te vaak gebruik maakt van de vliegtuigen van de X-Men heeft ze daar een paar punten laten liggen. Vliegtuigen gebruiken nu eenmaal een hoop brandstof wat niet goed is voor het milieu.

AquamanAquaman is op plaats twee geëindigd. Als inwoner van de meren en zeeën merkt hij natuurlijk direct de negatieve effecten van de vervuiling van de aarde. Hij is echter niet subtiel in het gebruik van zijn krachten, aldus de onderzoekers. En daardoor veroorzaakt hij ook negatieve effecten. Dat zorgt ervoor dat hij met één punt verschil met de tweede prijs er vandoor gaat.

Spider-ManDe absolute winnaar en meest milieuvriendelijke superheld is ook gelijk de meest vriendelijke buurtsuperheld van New York: Spider-Man. Doordat hij door de stad webt, stoot hij niets uit, bovendien heeft Spider-Man niet het vermogen om met zijn krachten het milieu op een negatieve manier te beïnvloeden. Dit alles en zijn verantwoordelijke manier van leven hebben hem net boven Aquaman geplaatst.

En verliezers

Iron ManEn als er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. In dit geval is het Iron Man die onderaan de lijst bungelt. Tony Stark begon zijn carrière als ontwerper van, en handelaar in wapens. Die hadden een nogal verwoestend effect op de doelen waarop ze werden afgevuurd, met daarbij natuurlijk ook negatieve effecten voor het milieu. Ook de wijze van transport (in een jet, of in een pak) worden hem aangerekend. Tenslotte scoorde Iron Man laag in gevechten door veel schade en verwoestingen. Dit alles laat Iron Man onderaan de lijst van meest milieuvriendelijke superhelden belanden.

Daarmee verliest hij het overigens nipt van de Hulk die slechts 1 punt meer wist te scoren. Opmerkelijk, want als je toch één groene superheld zou mogen noemen…

ecofriendly-superheroes