De-zusjes-Duizendblad-header
Recensies

De zusjes Duizendblad is een sfeervol mysterie met een duister randje

Drie zusjes, Sarah, Cassiopeia en Lucy, wonen bij hun moeder. Sarah is de oudste en ze vindt daarom dat ze veel mag bepalen. Ze wordt gekweld door een droom waarin kwallen voorkomen. Cassiopeia is kunstzinnig en romantisch. Lucy houdt van dieren, vooral van katten. Met die dieren kan ze goed communiceren en ze loopt ook het liefst rond met iets katachtigs in haar kleding: een haarbeugel met kattenoren, een kattenrugzak of een kattenonesie.

De meiden hebben voorgenomen hun moeder met moederdag een fotoboek te geven. Als ze gaan rommelen op zolder, ontdekken ze iets over het verleden van hun moeder waar ze niets van wisten. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan en ontdekken dat dat verleden iets te maken heeft met de kwallendroom van Sarah. 

De zusjes DuizendbladDe wereld waarin het verhaal zich afspeelt lijkt tijdloos te zijn: een plaatsje met oude huizen, waarin de eeuwen zich tonen in het ruwe hout van de balken op zolder. Dat heeft een zekere schattigheid, maar je merkt dat er ook een duistere kant aan zit. Ook de natuur is intrigerend: een eeuwenoude boom in een tropische tuin die eigenlijk niet meer toegankelijk is. Sfeervol en romantisch, met een onveilig randje.

De strip doet een beetje denken aan Het dagboek van Cerise, maar het verhaal van De zusjes Duizendblad is net iets pittiger en ook wat geheimzinniger. Bij beide strips zijn in de tekeningen de manga-invloeden goed te zien, vooral door de grote ogen. Die zijn innemend, maar Sarah kan er ook goed boos mee kijken. 

De zusjes DuizendbladDe plaatjes hebben geen kaderlijnen, waardoor ze minder contrasteren met de achtergronden. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in de dromen, zijn de hoeken van de plaatjes afgerond. Verder is de inkleuring in vrij zachte kleuren, zonder helemaal weg te zweven in de pasteltinten waardoor er toch voldoende pit in blijft zitten.

De zusjes Duizendblad is een leuke strip. Als lezer zit je meteen in het verhaal: de geheimzinnige droom, de stukjes uit de werkelijkheid die daarmee corresponderen, de geheimen die moeder blijkbaar heeft en haar soms verdachte gedrag: je wilt weten hoe het zit. Daarnaast loopt het niet allemaal even soepeltjes tussen de zussen. Er zijn wat onderlinge irritaties die de samenwerking bemoeilijken, wat het extra spannend maakt. De ontknoping komt nogal plotseling, maar het verhaal wordt nog wel mooi afgemaakt met een soort afscheid van de droom, die nu niets bedreigends meer heeft.

Denk overigens niet dat De zusjes Duizendblad alleen leuk zou zijn voor meiden. Het is een etiket dat maar al te makkelijk wordt geplakt op strips met enkel meiden in de hoofdrollen. Net als veel strips met enkel jongens in de hoofdrollen, is De zusjes Duizendblad een strip voor iedereen. Jongens zullen met net zoveel plezier het mysterie van moeder ontrafelen.

Giovanni di Gregorio en Alessandro Barbucci – De zusjes Duizendblad 1: De droom van Sarah. Dupuis. 72 pagina’s, kleur. € 8,50