Strips

De Beestenburcht is een sterke hedendaagse variant op Animal Farm

Dat er met het eerste deel van De Beestenburcht iets bijzonder zat aan te komen, was al snel duidelijk. Zo begon uitgeverij Casterman al in de zomer met het verspreiden van enkele indrukwekkende pagina’s uit Miss Bengalore. In het Frans werd de publicatie van het album zelfs voorafgegaan door enkele kranten waarin o.a. de bladzijden van het eerste bladzijden in delen voorgepubliceerd werden. Ook in het Nederlands werd er uitgekeken naar de vertaling van dit eerste deel, dat begin dit jaar dan ook eindelijk verscheen.

De Beestenburcht wordt een vierdelige reeks over een dierengemeenschap in de stijl van Animal Farm, de klassieke roman van George Orwell. Sinds het vertrek van de mensen hebben de dieren het voor het zeggen in hun burcht. Silvio werd president en hij regeert met harde hand, dankzij zijn hondenmilitie die alle dieren in een houdgreep heeft. De minste tegenstand wordt in de kiem gesmoord. Miss Bengalore is een alleenstaande moeder die met het zware werk van haar overleden man probeert om de eindjes aan mekaar te blijven knopen. Beetje bij beetje verzamelt ze rondom zich een aantal gelijkgestemde dieren die allemaal maar één ding willen, een eerlijker en rechtvaardiger gemeenschap.

In dit openingsdeel stelt scenarist Xavier Dorison op een vakkundige manier alle belangrijke personages aan de lezer voor. Doorheen een meeslepend verhaal over Bengalore en haar moeilijkheden om het hoofd boven water te houden, betrekt Dorison een reeks nevenpersonages rond Bengalore die haar wereld verder kleuren en de warmte van echte vriendschap laten blijken. Dorison is een echte vakman (denk ook maar aan het recente nieuwe deel van Undertaker) en ook deze nieuwe reeks belooft weer alle goeds.

Bovendien heeft hij ook voor De Beestenburcht weer een toptalent kunnen strikken om aan zijn zijde te staan. Felix Delep is een onwaarschijnlijk debutant. Zijn pagina’s vol menselijke dieren staan op eenzelfde niveau als die van Juanjo Guarnido voor zijn Blacksad. Nog maar met afgestudeerd kon hij meteen aan de slag met De Beestenburcht en staat zijn debuut bij de bestverkochte albums van 2019 in Frankrijk. Miss Bengalore verscheen daar al in september, wat maakt dat wij nu minder lang moeten uitkijken naar het vervolg. Dit zit er komend najaar al aan te komen in het Frans.

In De Beestenburcht laten Xavier Dorison en Félix Delep hun grote talent optimaal renderen voor de start van een meeslepende stripreeks. De Beestenburcht mag al aanschuiven in het rijtje van Blacksad of Zoo, die andere klassieke strips met een grote rol voor dieren. Dit eerste deel is een grote aanrader voor wie eens wil zien waartoe de hedendaagse strip zo allemaal in staat is.

Félix Delep & Xavier Dorison – De Beestenburcht 1: Miss Bengalore. Casterman. 72 pagina’s. € 8,50.