In Holland Suburbia
Strips

In Hollandia Suburbia: in elke doorzonwoning een bijzonder verhaal

In Hollandia Suburbia-omslagDe strips van Guido van Driel onderscheiden zich door de surrealistische sfeer die de auteur weet op te roepen. Dat effect bereikt hij door zijn verstilde tekeningen waarin personages veelal met holle gelaatsuitdrukkingen worden afgebeeld en zijn scenario’s waar bijna altijd wel een vervreemdende twist in zit. Zijn nieuweling In Hollandia Suburbia, IHS is daarop geen uitzondering.

In Hollandia Suburbia is de naam van een tienerbandje dat hoofdpersoon Jonas van der Geest heeft opgericht met wat buurtgenoten. Het is tevens een verwijzing naar de plek waarin het verhaal zich afspeelt: een willekeurige Nederlandse nieuwbouwwijk vol eenvormige woningen en groenstrookjes, zoals die overal zijn terug te vinden. Volstrekt inwisselbaar, volkomen saai. Maar achter al die geboende geveltjes wonen net zulke interessante mensen als in een pittoreske binnenstad van een bruisende stad.

In Holland SuburbiaZo ook in de Bomenbuurt waar Jonas en zijn vrienden wonen. Er is de oud-buschauffeur die wat geld bijverdient met het kweken van wiet. Er is de vrouw die aan hekserij doet. Er is de geheimzinnige buurman die alleen in raadselen spreekt. Er is de politie-inspecteur die kampt met een onverwerkt verleden. Er is het islamitische meisje dat van haar familie niet met jongens mag omgaan. En er zijn Jonas en zijn maten die dromen van een carrière als rocksterren, maar die er maar niet in slagen om zelf een fatsoenlijk liedje te maken.

Het leven in de eentonige buitenwijk wordt opgeschud wanneer een van de bandleden zijn arm verliest door een metalen voorwerp dat uit de lucht komt vallen.

In Holland SuburbiaVan Driel slaagt er in de spanning in dit album snel op te bouwen. Door te beginnen met de dode Jonas die wordt gevonden in een voortuin en daarna terug te springen in de tijd, geeft hij zijn vertelling direct de nodige suspense mee. Te meer omdat meerdere personages een geheim met zich meedragen dat gelinkt kan worden aan Jonas’ dood. De suspense wordt versterkt door de herkomst van het metalen voorwerp dat uit de lucht komt vallen. Is het iets buitenaards? Of is het iets boosaardigs uit het diepst van de aarde, afkomstig uit een oud boorgat in de wijk?

Van Driel is zowel strip- als filmmaker. Sinds zijn bekroonde debuut Vis aan de wand uit 1994 maakte het dubbeltalent meerdere opvallende albums en speelfilms. Momenteel werkt hij ook aan de verfilming van zijn strip Toen wij van de Duitsers verloren, dat zich afspeelt rond de WK-finale van 1974.

In Hollandia Suburbia, IHS is het eerste deel van een tweeluik. Bij dit soort uitgaven is het altijd de vraag of je met de aanschaf van het album niet beter kunt wachten tot het afsluitende deel ook in de winkels ligt. In dit geval is het niet helemaal duidelijk wanneer dat gebeurt. Van Driel werkt de strip ook om tot een televisieserie en hij is onlangs getroffen door een ooginfarct. De uitgever hoopt dat het tweede deel over twee jaar klaar is. Dat zou betekenen dat de lezer tegen die tijd dit eerste deel nog eens moet herlezen, want met al die personages en verhaallijnen is het lastig om na zo’n lange tussenpoos de vertelling weer op te pakken. Eén troost: herlezing van dit album is allerminst een straf. Sterker nog: het is een feestje.

Guido van Driel – In Hollandia Suburbia, I.H.S. 1: Aankomst. Uitgeverij Concerto. 176 pagina’s hardcover. € 34,99