Undertaker
Strips

Undertaker is het ultieme succesrecept voor een strip

undertakerEén van de grootste succesverhalen uit de recente stripgeschiedenis is ongetwijfeld Undertaker, van tekenaar Ralph Meyer, scenarist Xavier Dorison en inkleurster Caroline Delabie. Toen de reeks in 2015 gelanceerd werd, waren de verwachtingen van de uitgeverij duidelijk al hooggespannen, gezien de grote promotionele inspanningen die ze zich getroostte. Echt onverwacht was dat niet, gezien de relatieve bekendheid van zowel tekenaar als scenarist. Ralph Meyer had zich in de jaren voordien al opgewerkt tot één van de topnamen in het genre van de realistische avonturenstrip. In het vikingtweeluik Asgard werkte hij voor het eerst samen met Xavier Dorison. Deze debuteerde aan het eind van de jaren negentig met het succesvolle vierluik Het Derde Testament. Aansluitend schreef hij verschillende succesvolle korte reeksen.

Undertaker was al van bij het eerste deel een groot succes. De combinatie van gedetailleerd tekenwerk met een sterk uitgewerkt scenario werkte meteen. Tegelijk bleek de tijd rijp voor een comeback van de western in de strip. Naast Meyer en Dorison maakte echter ook inkleurster Caroline Delabie onlosmakelijk deel uit van het team. Het tekent de aanpak achter Undertaker. Alle drie de auteurs zijn voor 100% verbonden aan deze reeks en leveren telkens opnieuw vakwerk af.

Undertaker 5: De witte indiaanRecent verscheen nu het vijfde deel De Witte Indiaan, de start van een nieuw tweeluik. Jonas Crow is nog altijd de doodgraver uit de reekstitel. Hij is op de vlucht voor zijn verleden, dat hem telkens opnieuw inhaalt. Ondertussen mengt hij zich via zijn beroep telkens weer in smoezelige problemen. In de vorige albums had Jonas twee metgezellen rond zich verzameld, met Lin en Rose Prairie. Aan het einde van het vorige album viel dit gezelschap uit mekaar, waardoor Jonas aan het begin van dit vijfde deel weer op zichzelf aangewezen is, met alleen maar het gezelschap van zijn gier Jed. Wanneer hij op een dag Sid Beauchamp opnieuw tegenkomt, blijkt dit vooral een aankondiging van veel problemen. Jonas moet de zoon van Sids aanstaande repatriëren. Die was in een ver verleden bij indianen terechtgekomen en is recent omgekomen bij een overval. Sid moet de zoon terughalen om met de moeder, die niet toevallig de rijkste vrouw van Texas is, te kunnen trouwen.

Undertaker 5: De witte indiaanNet als in de vorige delen combineert Xavier Dorison een heldere plot met heel wat twists die de lezer blijven verrassen. Undertaker is dan ook uiterst leesbaar én verrassend. Tegelijk heeft ook Ralph Meyer zijn indrukwekkende tekenstijl in de loop der jaren verder uitgepuurd en geperfectioneerd. Zo heb je al twee auteurs op het toppunt van hun kunnen die samen bovendien het beste in de ander boven brengen. Caroline Delabie heeft daarenboven een kleurenpalet gevonden dat perfect aansluit bij de sfeer die de serie wil oproepen. Haar kleuren geven extra leven aan het tekenwerk van Meyer, en laten diens werk er beter uitzien dan het ooit eerder deed.

Ondertussen post Ralph Meyer al schetsen voor het zesde deel uit de reeks, dat het verhaal over de witte indiaan zal afronden. Het tempo dat de auteurs aanhouden is heel strikt. Elk jaar verschijnt trouw een nieuw deel, wat ook belangrijk is voor een succesnummer als Undertaker. Sinds 2015 is er een heuse revival van de western in de strip begonnen. Toch blijft Undertaker zonder twijfel de koploper uit dat peloton. Zolang alle drie de auteurs ten volle geëngageerd blijven voor de reeks en telkens het onderste uit de kan willen halen, zal het die positie niet zo gauw moeten afgeven. De concurrentie zal in elk geval van goeden huize moeten zijn om dat klaar te spelen. De Witte Indiaan is een nieuw bewijs van het talent van team Meyer – Delabie – Dorison.

Xavier Dorison, Ralph Meyer & Caroline Delabie – Undertaker 5: De Witte Indiaan. Dargaud. 58 pagina’s. € 7,95.