Strips

Waves van Chabbert en Maurel is zo pijnlijk en toch zo schitterend

Het valt niet mee om het prachtige Waves in woorden te vangen. Het autobiografische verhaal van de hand van de Franse kinderboeken- en stripschrijver Ingrid Chabbert is broos en kwetsbaar tot in de vezels aan toe. Daarmee is meteen de kracht van het boek verteld: Waves is zo mooi en exact verwoord dat iedere poging het te omschrijven feitelijk een stap terug is.

Maar toch: in Waves ontmoeten we een jong lesbisch stel dat na jaren proberen eindelijk zwanger is. De vreugde en het blije ongeloof strijden om voorrang en onmiddellijk leeft de lezer mee met de twee. Tenminste, met enig voorbehoud, vanwege de raadselachtige openingsscène van het boek die een nachtmerrie blijkt te zijn.

Snel daarna heeft tekenaar Carole Maurel, van het wonderschone Luisa: Now and Then, in haar snelle, trefzekere stijl de lezer alweer ontvoerd naar de wereld van rompertjes, echo’s en pril geluk. En dan gebeurt er iets dat alle voorspoed in één veeg voorgoed laat verdwijnen.

Het heeft Chabbert jaren gekost om het verlies van haar ongeboren kindje te verwerken. Steeds opnieuw probeerde ze de gedachten en herinneringen te ordenen, maar evenzoveel keer strandden die pogingen. Een zo belangrijk en ingrijpend verhaal vertellen, dat ook nog eens het eigen verdriet overstijgt, is een hele opgave, zo gaf ze in interviews toe. Totdat ze het beeldende en visueel krachtige stripwerk van Maurel onder ogen kreeg. In de samenwerking viel alles op zijn plaats.

Het resultaat is een bijzonder ontroerend en aangrijpend verhaal dat na het overdonderende verlies vooral gaat over het terugvinden van hoop, van intimiteit en iets van berusting. Deze herontdekkingstocht wordt deels verteld als verslag van de dagelijksheid en voor een belangrijk deel ook in de vorm van inlevende beeldspraak. Dat maakt van Waves een universeel verslag van rouwverwerking. Niet dat alles in orde is aan het einde van het verhaal, maar er is een begin gemaakt. Kleine sprankjes hoop steken daar de kop weer op.

Het is overigens bijzonder dat een zo belangrijk en persoonlijk verhaal kon worden teruggebracht tot slechts 86 pagina’s. Het knappe is dat het niets tekort komt, de geschiedenis wordt bepaald niet afgeraffeld. Chabbert en Maurel hebben juist gekozen om veel bij de lezer te laten: veel blijft onuitgesproken en is tegelijk zo intens voelbaar dat de lezer de verbindingen zelf maakt. Zo wordt het een intuïtief verhaal met handvatten en dat is precies wat nodig is om het particuliere van de vertelling te overstijgen.

In die opzet slagen Chabbert en Maurel met glans. Wie het droog houdt bij Waves is geen mens. Steeds opnieuw en gevat in de kleine alledaagsheid wordt het verlies, de pijn en de woede voorzichtig neergelegd bij de lezer. Nooit in your face: in de zwartste momenten kiest het duo voor mooie, krachtige beelden die meer tonen dan er verteld kan worden. Zo komt er dichter naar het einde steeds een beetje meer kleur terug in de tekeningen van Maurel; een voorbeeld van hoe subtiel de lezer wordt bejegend.

Waves is een strip waarin verlies en liefde meer hebben dan alleen een overeenkomstige klank. Het is een verhaal waarbij het ene niet zonder het andere kan bestaan, hoe pijnlijk dit ook is. Ronduit schitterend.

Ingrid Chabbert & Carole Maurel – Waves. Archaia Press. 96 pagina’s hardcover. € 13,99.