Kort van stof

Kort van stof: april 2019

In Kort van stof behandelt 9e Kunst in sneltreinvaart een aantal nieuwe strips. Minder doorwrocht, maar toch raak. Omdat het voor de striplezer lastig genoeg is het kaf van het koren te scheiden, met een gemiddelde van honderd nieuwe albums per maand.

Corsair_The_Lost_Fleet_2The Lost Fleet – Corsair 1 + 2 (Daedalus): Houterig getekende sciencefiction met al even houterige dialogen. Gebaseerd op een ‘beroemde boekenreeks’ waar vermoedelijk weinig mensen van gehoord hebben. Een nieuw dieptepunt in slechte stripvertalingen staat als blurb achterop de cover: “Titan Comics heeft een nieuwe franchise gevonden die kan worden omgedraaid in comics, wat een naadloze overgang blijkt te zijn.” Ruimteprut.

Portret van een zuipschuitPortret van een zuipschuit (Vrije Vlucht – Dupuis): Idiot Enfant Savant Terrible Olivier Schrauwen slaat de handen in elkaar met de Fransozen Mulot en Ruppert. Het trio werkte samen aan tekst en tekeningen. Grafisch gezien is dit boek een krachttoer, de plot varieert echter van onderhoudend tot onbegrijpelijk en van hilarisch tot afstotelijk. Een boek voor wie zichzelf en het stripmedium zeer of totaal niet serieus neemt.

Green_Class_1Green Class 1: Pandemie (Le Lombard): Zestienjarige outcasts die samen moeten zien te overleven in een post-apocalyptisch landschap. Een beetje seksuele spanning en hier en daar een stoer gevecht. “Wat werkt voor succesreeks Gung Ho zal hier ook wel werken”, moeten de makers gedacht hebben. Quod Non: bordkartonnen personages die zich door het ene na het andere cliché worstelen. Slaapverwekkend.

Kleine-OverwinningenKleine Overwinningen (Daedalus): Het waargebeurde verhaal van een vader die zijn zoontje met een autismespectrumstoornis op eigen termen wil grootbrengen. Yvon Roy gebruikt grafische metaforen om de pijn en melancholie die hij ervaart vorm te geven. De vrolijke tekenstijl maakt het zware onderwerp makkelijker verteerbaar. Sterke, onderhoudende en zeer toegankelijke graphic novel. Uiterst geschikt om stripsceptici over de streep mee te trekken.

Thorgal_De_jonge_jaren_7De Werelden van Thorgal – De Jonge Jaren 7: De Blauwe Tand (Le Lombard): Terwijl de hoofdreeks van Thorgal de dieperik induikt en de andere nevenreeksen met zich meesleurt, kunnen deze jonge jaren iets meer boeien. Vermoedelijk dankzij de introductie van enkele interessante nevenpersonages en de afwezigheid van teveel gedoe met de goden of ander feeënvolk. Bovendien belooft de cliffhanger op het einde veel goeds.

De Ridder 2De Ridder 2: Willen ze bijten? (Oogachtend): Een gagstrip met grappen die variëren van voor de hand liggend tot briljant. Geestelijk vader Frodo de Decker is op zijn best als hij het absurdisme ten top drijft of figuren uit de geschiedenis van de popcultuur te kakken zet. Ideaal om te lezen op toilet wanneer je jezelf te kakken zet.

Valois 1Valois 1: De Italiaanse Illusie (Daedalus): Goed gedocumenteerde historische avonturenstrip die zich afspeelt in 1494. Frankrijk wil, onder leiding van Karel VIII de zoveelste kruistocht afmalen en moet daarvoor dwars door Napels, wat voor veel spanning zorgt. Mooie tekeningen die neigen naar het sfeervolle werk in Murena van Philippe Delaby. Enkel spijtig dat de ronduit kaduke vertaling het niveau naar beneden haalt.

Het_ReigersnestHet reigersnest (Oogachtend): Arend wordt gepest op het werk, slaat door en tracht zijn leven een nieuwe richting te geven. Het verhaal van een outcast met een even onverwacht als fantastisch einde. Het boek is doorspekt met prachtige natuurplaten en vergezichten. Auteur Michaël Olbrechts bouwt in de luwte verder aan wat ooit één van de sterkste Nederlandstalige strip-oeuvres zal blijken te zijn.

Conan_De_avonturier_3Conan 3: Aan de Overkant van de Zwarte Rivier (Glénat): Een flinterdun verhaaltje, maar meer heeft de bekende barbaar van Robert E. Howard niet nodig om op vermakelijke wijze te hakken, bijten en moorden. In dit boek wordt dat gecombineerd met fantastische tekeningen van Anthony Jean. Machovertier op niveau.

KromneusKromneus (Daedalus): Wie fan is van Civielo komt hier aan zijn trekken. Dat de man kan tekenen staat buiten kijf. Zijn werk begint echter meer en meer op getekende schilderijen te lijken wat deze strip een nogal houterig sfeertje meegeeft. Het verhaal, een soort ‘Koning Arthur tegen de Arabieren’, lijdt onder stugge dialogen en een gebrek aan logica.

De_nederlaag_1De Nederlaag 1 + 2 (Concerto Books): Pascal Rabaté richt zijn pijlen op WO II. In anekdotische scènes en zonder veel blabla beschrijft hij de chaotische overrompeling van Frankrijk door de Nazi’s. Een rivier van vluchtende burgers trekt lijzig door het landschap onder een loden zon. Geen grootse gevechten hier maar kleine, persoonlijke drama’s. Sterk tweeluik in stemmig zwart-wit.

s1ngle_16S1ngle: Swipe (De Harmonie): Fatima verzeilt in een relatie met een statisticus die verzot is op allerlei apps en zijn hele leven inricht aan de hand van percentages en gemiddelden. Hanco Kolk en Peter de Wit peuren een album vol gags uit dit originele gegeven. Hoewel dat hier en daar overdreven wordt voor komisch effect zorgt de herkenbaarheid van de eigenheden van de seksen voor extra leesplezier. Vrouwen zijn van Venus, mannen van apps.

Rommelgem_1Rommelgem: Enigma (Dupuis): In deze Robbedoes spin-off wordt de graaf van Rommelgem betrokken bij het ontcijferen van Nazi-boodschappen tijdens WO II. De historische feiten en personages in deze faction strip zijn hoogst interessant. De afwisseling met slapstick en een geut romantiek is een schot in de roos. Op het einde slaat de slinger iets te ver door naar humoristisch gehannes. (Zie ook de strip: Turing)

Androiden-4Androïden 4: De tranen van Kielko (Daedalus): Afsluitend deel van een conceptreeks met 4 one-shots over de leefwereld van Androïden. Flitsende tekeningen die niet altijd van even hoog niveau zijn, maar de vaart (en sexy times) erin houden. Een hapklaar en spannend verhaal dat minder filosofisch is dan het zich voordoet, met genoeg actie om voor wat vertier in the fast lane te zorgen. Een blikken lunchtrommel vol lekkers dat niet per se gezond voor je is.

De_Muziekdoos_1De muziekdoos 2: Het geheim van Cyprien (Dupuis): Nola vindt een doorgang naar een geheime sprookjeswereld en beleeft daar allerlei avonturen. Een goed uitgevoerde kinderstrip voor lezers tussen 7 en 12 Jaar. Prachtig getekend met een simpele, maar spannende en doeltreffende plot.

TuringTuring (Concerto Books): Alan Turing was een geniaal wiskundige, homo en sociaal onhandig. Bovendien was de man lid van de selecte en geheime groep die in WO II de code van de Duitse Enigmamachine wist te breken. Genoeg stof voor een Oscarwinnende biopic. Robert Deutsch kiest in dit boek echter voor een vervreemdende, met verwijzingen naar Sneeuwwitje doorregen en absurde koortsdroom in een aan Art Brut grenzende stijl. En dat werkt nog meesterlijk ook.

Brul-01-omslagBrul!: Nieuw striptijdschrift voor de jeugd opgezet door Tommy A (Prins Kat) en Jeroen Funke (Victor en Vishnu). Hoewel het doelpubliek duidelijk niet groter is dan 1,3 meter zitten er genoeg weerhaakjes aan de verhalen en de tekeningen om ook volwassenen te bekoren. De tekenstijl van enkele verhalen wijkt af van wat ‘men’ denkt dat kinderen leuk zullen vinden. Het mag al eens wat minder afgelikt. Dat valt enkel toe te juichen want wie wil er nu een hele generatie manga Disneys opkweken? Abonnementen kunnen via: redactie@brulblad.nl. Meer over Brul! lees je in ons interview met Jeroen Funke.

Wereldwijven_2Wereldwijven 2 (Scratch): Een boek vol biografieën van opmerkelijke vrouwen. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben hard moeten vechten in onze door testosteron overheerste maatschappij. Een minder goede auteur zou verzanden in droogvoer of al te veel gepreek, maar Pénélope Bagieu slaagt erin om tragedie af te wisselen met lichtvoetigheid. Bovendien is geen enkele bio minder dan extreem leerrijk.

Een_lekker_stukje_spinazietaart_1Een stukje Spinazietaart 1: Lieve groeten uit Machy (Casterman): Een alleenstaande moeder en haar acht kinderen willen wat geld verdienen door spinazietaarten te verkopen. Per abuis wordt een pakket vol Khat, een oppeppende drug, aan huis geleverd. Moeder beslist, zonder enige begrijpelijke aanleiding of reden om de drug in de taarten te verwerken. Aardige tekeningen, maar de scenarist heeft wellicht zelf wat teveel aan de Khat gezeten. Franse kolder die alle kanten opschiet maar kant noch wal raakt.

Bloodborne_2Bloodborne: De dood van de slaap 1 + 2 (Dadealus): Aleš Kot, één van de meest veelbelovende nieuwe comic-scenaristen, pent een spin-off van de video game Bloodborne. Het verhaal is moeilijk te begrijpen voor mensen die de game niet kennen, maar vreemd genoeg maakt dat de plot geheimzinniger op een intrigerende manier. Goed gebalanceerde tekeningen die twijfelen tussen ets en klare lijn. Veel gore, bloed en tranen in een übergothic setting.