Strips

Bonins delicatesse: een kus die alles in gang zet

Het stripwerk van de Fransman Cyril Bonin heeft nooit werkelijk een plekje in de spotlights gekregen en dat is vreemd, of op z’n minst jammer: zijn strips zijn bijzonder van verhaal en vorm. Amorastasia, Donkere kamer, Schijn bedriegt en The time before zijn stuk voor stuk aanbevolen en zijn nieuwe one-shot De delicatesse is een album dat goed in elkaar zit en prettig leest. Maar toch, ergens lijkt het niet te lukken met Bonin in het Nederlands taalgebied.

Zijn tekenstijl is fijntjes en kenmerkt zich vooral door een spannende kijkrichting, met intrigerende figuren en een bijzonder kleurgebruik dat bepaald niet alledaags is. Op paginaniveau pakt dat heel fraai uit, maar het mist de boot als je zijn albums naast elkaar legt: de omslagen zijn weinig aansprekend en zullen om die reden gemakkelijk worden overgeslagen in het enorme aanbod van steeds meer nieuwe striptitels, die allemaal schreeuwen om aandacht. Bonins omslagen zijn zijig, ijl en pastellerig. Die vallen daardoor niet op.

Als dat de reden is van het betrekkelijke succes van Bonin, dan moeten zijn albums het dus van  enthousiaste lezers en besprekingen hebben. Want dat blijkt bij navraag in de stripwinkel: er is een vaste kern van fans die niet nalaat iedereen te vertellen hoe goed de verhalen van Bonin zijn. En terecht.

De delicatesse is een bewerking van de gelijknamige roman van de Franse schrijver David Foenkinos, van wie in het Nederlands Het geheime leven van Henri Pick en Charlotte verschenen. Ook deze titel is weer een ‘echte’ Bonin: een verhaal dat de personages dicht op de huid volgt, met boeiende, levensechte psychologische diepgang.

Net als Amorastasia is dit een broeierig liefdesverhaal, al is De delicatesse eendimensionaler. Hier gaat het nadrukkelijk om verliefdheid, verhoudingen en romantisch vluchtgedrag, waar bij Amorastasia de hele wereldorde aan verandering onderhevig is.

Ongewilde hoofdpersoon Markus is een frivole Scandinaviër die wat onhandig is in de omgang. Voordat hij in het relaas betrokken wordt, heeft de lezer al kennis gemaakt met zijn bazin, Nathalie. We weten dan al wat zij heeft meegemaakt en hoe ze eraan toe is. Ze ‘ontmoeten’ elkaar met een spontane kus, die de situatie tussen de twee op scherp zet.

Daarna ontwikkelt zich een onmogelijke geschiedenis, die gaandeweg normaler en gelukkiger uitpakt dan we van tevoren vermoeden.

Het klinkt summier, maar feitelijk is dit waar het verhaal om draait. Uiteraard zijn het de onmogelijke geschiedenissen die het geheel dragen, maar daarover is het moeilijk uitweiden zonder te veel prijs te geven. Dat heeft te maken met de ingenieuze constructie van het verhaal, dat toch heel vlot en op een bepaalde manier vrolijk leest.

Het tempo van het verhaal en de psychologische ontwikkelingen maakt van De delicatesse een prettige feel-good strip, die evengoed trieste en indrukwekkende momenten kent.

Samen met Schijn bedriegt is het een typisch instapverhaal voor lezers die Cyril Bonin willen leren kennen. Los daarvan is De delicatesse een gevoelige strip die zeker boven het maaiveld uitsteekt.

Cyril Bonin – De delicatesse. Blloan. 96 pagina’s hardcover. €20,50.