Comics

Internethorror Worldtr33 benadert comicperfectie

Dat we allemaal in korte tijd verslaafd zijn gemaakt aan onze telefoon en de dingen die je ermee kunt doen, staat vast. Wie herkent niet de apathie in het openbaar vervoer, in het klaslokaal, tijdens de lunch of zelfs bij het uitgaan als iemand naar het blauwverlichte schermpje zit te staren. De comic Worldtr33 vergroot dat gevaar duizend keer sterker uit, wat een comic oplevert die dichtbij perfectie komt.

James Tynion IV schrijft interessante comics, zo bewees hij de afgelopen jaren al met hitseries als Something Is Killing The Children, The Nice House On The Lake en The Department Of Truth. Drie series met veel sfeer, geweldige spanningsopbouw en elk hun eigen kwaad dat centraal staat van respectievelijk kinderetende monsters, via een invasieve buitenaardse wezens naar een wereldwijd complot onder leiding van… dat is nog steeds niet duidelijk.

In Worldtr33 maken we kennis met the Undernet, een geheim netwerk binnen het internet dat mensen aanzet tot het in wilde weg vermoorden van anderen. Een groep hackers kwam in 1999 the Undernet op het spoor en wisten het af te grendelen, althans zo dachten ze, want het is 2024 en the Undernet heeft zijn weg gevonden naar mobiele telefoons, met massale slachtpartijen tot gevolg. Het is aan de groep hackers van toen om de situatie onder controle te krijgen.

Net als in The Nice House On The Lake heeft Tynion weer een diverse groep samengesteld als hoofdpersonages en ook nu is er weer een buitenstaander die een grote rol lijkt te spelen, maar hoe dat precies zit is aan de lezer om te ervaren. Waarom deze vrouwelijke persoon bijna continu naakt rondloopt wordt in deel 1 overigens nog niet duidelijk.

Tynion werkt graat met vaste tekenaars die zijn series een eigen smoel geven. Something Is Killing The Children lijkt daarom in niks op The Department Of Truth. Fernand0 Blanco is de man achter het tekenwerk in Worldtr33 en pakt deze klus met verve op. Opvallend is dat Blanco, voor een moderne comic, vaak teruggrijpt op de standaard twaalf panelen op een paginastructuur, waar comics volwassen mee zijn geworden. Dit werkt enorm goed omdat er nogal wat informatie en personages de revue passeren in dit eerste deel. Daarnaast zorgt Eisner-winnende inkleurder Jordie Bellaire er met haar kleuren voor dat Worldtr33 de duistere sfeer krijgt die ook echt past bij een futuristische thriller.

Worldtr33 is de bijna perfecte combinatie van een van de beste comicschrijvers van de afgelopen jaren, met een tekenaar op de top van zijn kunnen en een prijswinnende inkleurder. Houd deze titel in de gaten voor de Eisners 2024!

James Tynion IV & Fernando Blanco – Worldtr33 vol 1. Image. 136 blz. $9.99