Strips

Sirocco is een zachte wind die de lezer heerlijk meevoert

Dat is nog eens een binnenkomer. De nieuwe Vlaamse stripuitgeverij Lauwert, die zich volkomen in nevelen hult en zich nog nergens presenteerde of zelfs maar aankondigde, komt plompverloren op de proppen met een uitmuntende graphic novel. Sirocco van de Italiaan Guilio Macaione is een emotioneel juweeltje, dat ook nog eens schitterend is uitgegeven: met een stofomslag, leeslint en een perfecte binding. Wie er ook achter Lauwert zit, ze weten er hoe de stripliefhebber het graag ziet.

Belangrijker dan het uiterlijk is het innerlijk en ook dat is compleet in orde. Het verhaal van Sirocco is een driegeneratiegeschiedenis, die meesterlijk in elkaar haakt. We volgende levens van de oma, haar zoon, zijn dochter en hun entourage. Het verhaal leest als een trein, omgeven door grote gebaren, op zijn Italiaans.

De gesprekken zijn fijn en geëxalteerd tegelijk. Dat is een kunst die de lezer alleen accepteert als die het kleinmenselijke leed even groot maakt als de flinke thema’s die het verhaal niet schuwt: de verwachting die we hebben van het leven en elkaar, de dood, liefde en alle sluimerende familieperikelen die er bestaan. Sirocco lijkt een kluwen van emoties, maar Macaione legt daar bijna achteloos een vriendelijke, rustige verteltrant overheen.

In een stijl die vertrouwd overkomt en met een per hoofdstuk een andere, zachte steunkleur neemt Macaione ons mee in het verhaal van Gianni, een alleenstaande caféhouder die op mannen valt. Zijn aandacht gaat op aan zijn werk en aan de twee vrouwen in zijn leven: zijn vrijgevochten moeder Elsa, die een niet onverdienstelijk beeldhouwer is, en zijn dochter Mia, die een leven als professioneel balletdanseres ambieert. Maar alle drie hebben ze iets onder de leden: een levensbedreigende ziekte, een onverwerkt verleden en de angst dat de keuze voor ballet misschien niet de juiste is. Samen botsen ze door de dagen, tot Elsa een grote stap neemt en vertrekt.

De hereniging is furieus en meeslepend. Macaione weet de gebeurtenissen perfect te doseren: de lezer verveelt zich niet en wordt tegelijkertijd niet uitgeput voortgeduwd. Er is genoeg lucht in het geschiedenis, zowel verhalend als visueel. De liefde en warmte tussen de personages voelt levensecht, omdat Macaione veel laat zien en niets gemakshalve meedeelt. Het heeft in dat verband veel weg van Ballad for Sophie van Filipe Melo en Juan Cavia.

Omdat Lauwert een nieuwe uitgever is en er nog niet zoiets als een verwachtingspatroon is opgebouwd, zal de afwachtend lezer misschien niet meteen toehappen (leer ons de stripkoper kennen…). Dat zou eeuwig zonde zijn. Sirocco is echt een goede strip. Met de jaarlijstjes in aantocht toch alvast een voorzichtige prognose: mijn top 10 heeft het gemakkelijk gehaald. Wie het een kans geeft, is verkocht. Dat is een belofte.

Giulio Macaione – Sirocco. Lauwert Uitgeverij. 208 pagina’s hardcover. € 27,95.