Berichten

Ontdek je talent als uitgever in Age of Comics: The Golden Age

Dat er overlap bestaat tussen striplezers en muziekliefhebbers wordt ons al decennialang ingepeperd, maar dat er ook overlap is met bordspelspelers blijkt eens te meer sinds bordspellen hip geworden zijn. De laatste jaren zijn een hoop stripfranchises gebruikt om spellen van te maken. Hellboy, Judge Dredd, Teenage Mutant Ninja Turtles, Scott Pilgrim en recentelijk Mind MGMT schieten ons zo te binnen. Wie het graag iets meer nerdy maakt, pakt Munchkin of What If? (van de makers van XKCD) uit de kast. Manga mag uiteraard niet ontbreken met kaartspellen als Yu-Gi-Oh en Pokémon. Ook Walt Disney gooide recentelijk hoge ogen met het succesvolle Villainous, waarin schurken uit allerlei Disney franchises het tegen elkaar opnemen. Maar verreweg het populairst zijn de spellen van Marvel en DC Comics. Van die laatste is Batman zonder twijfel de populairste held, terwijl Marvel bij voorkeur al haar helden op een hoop gooit. Het beste voorbeeld daarvan is het kaartspel Marvel Champions, wat gelijk ook het populairste stripspel is, met niet minder dan een 36e plek bij de Boardgamegeek.

Foto afkomstig van de Boardgamegeek. © 2022, Giacomo Cimini

Al deze spellen hebben één ding gemeen: je kruipt in de huid van de helden en schurken uit de stripverhalen. Lirius Games besloot het echter anders te doen. Sinds dit weekend staat de Kickstarter campagne online voor Age of Comics: The Golden Years, een bordspel waarin de spelers de rol aannemen van uitgevers, actief in de Amerikaanse comics industrie tijdens de jaren 30, 40 en 50. Spelers sturen hun vertegenwoordigers op pad om te ontdekken waar vraag naar is, proberen als eerste op de markt te komen met nieuwe genres en series, ronselen daarvoor de beste tekenaars en schrijvers en doen dit alles in de hoop de grootste fanschare aan zich te binden. De uitgeverij met de meeste lezers wint het spel.

Age of Comics is doordrenkt van het thema. Het bord en alle andere spelonderdelen zijn uiteraard in een klassieke comic-stijl getekend. Uitblinkers zijn de miniatuur omslagen die worden gebruikt als spelkaarten en -fiches. Ben je nieuwsgierig dan kun je het vast proberen op Tabletop Simulator of Tabletopia.

De Kickstarter campagne is net begonnen, maar het streefbedrag is al gehaald wat betekent dat het spel er sowieso komt en dat het nu afwachten is hoeveel stretch goals er worden behaald. Op de Kickstarter pagina en de website van Lirius Games zelf wordt niets gezegd over het uitleveren aan winkels, wat waarschijnlijk betekent dat dit een titel is die je enkel via Kickstarter kunt kopen. Een keuze die in de wereld van bordspellen niet ongebruikelijk is. Het spel is bedacht en geproduceerd door twee Italiaanse ontwerpers, waardoor de verzendkosten gelukkig acceptabel zijn.