Strips

De Saeger heeft amper woorden nodig om een sterk verhaal te vertellen

De blinden coverDe essentie van een beeldverhaal is dat je een verhaal vertelt in beelden. Het klinkt zo logisch, maar voor veel auteurs is dat blijkbaar lastiger dan gedacht getuige alle strips waarin de plaatjes ondergeschikt zijn aan de vaak ellenlange tekstblokken. Maarten De Saeger bewijst met zijn nieuwe album De blinden dat je niet veel tekst nodig hebt om een heel sterk album te maken. Zijn tekeningen zijn zó expressief en beelden zóveel angst en paniek uit, dat ze je als lezer bij de keel grijpen.

Het album gaat over tien blinden die wandelen door een woud onder begeleiding van een gids. Wanneer die hen achterlaat en maar niet terugkeert, blijven de tien vertwijfeld achter. Moeten ze blijven hopen dat hij terugkomt? Moeten ze zelf proberen thuis te komen? Ze worden bevangen door radeloosheid en onderling lopen de spanningen hoog op.

De blinden 01De blinden is een beklemmend verhaal. Het is de bewerking van het gelijknamige toneelstuk dat de Belg Maurice Maeterlinck in 1890 schreef. Maeterlinck won begin vorige eeuw de Nobelprijs voor de literatuur en dat is niet voor niets. Zijn werk inspireerde mogelijk Samuel Beckett die jaren later zijn beroemde toneelwerk Wachten op Godot schreef. Net als in De blinden hebben de hoofdpersonen daarin hun hoop gevestigd op de komst van een persoon die hen moet helpen. Die hoop is zinloos, maar de personages zijn niet in staat hun leven in eigen hand te nemen.

De blinden 02De Saeger beeldt de gevoelens van de personages knap uit. Ze gaan dan weer op in hun omgeving, dan weer zijn ze juist geïsoleerd van de wereld om hen heen. Zo verbeeldt hij in enkele pennenstreken de ontreddering en existentiële angst bij de personages. Met slechts enkele korte dialogen zet De Saeger de tien neer als individuen die allemaal het nodige leed met zich meetorsen. Maar uiteindelijk draait het album niet zozeer om wat de personages doen als wel om het onafwendbare noodlot dat De Saeger (net als Maeterlinck destijds in zijn toneelstuk) weet uit te beelden. De angst voor de dood is bijna voelbaar.

De blinden is een verbluffend knappe strip, met als enige nadeel dat je het album zo snel al weer uit hebt. Maar het voordeel is dan weer dat je het direct nog eens wilt herlezen.

Maarten De Saeger – De blinden. Bries. 76 pag. hardcover. € 21,00