Ralph König Lucky Luke
Strips

Na jaren valt er weer eens wat te lachen in een Lucky Luke-strip

Ralph König Lucky LukeRalf König maakte al strips met homo’s in de hoofdrol lang voordat het een maniertje werd van auteurs en uitgevers om aandacht te genereren voor hun werk. Zo werd deze zomer met veel poeha aangekondigd dat de nieuwe Robin in de Batman-strips op jongens valt en onlangs gebeurde hetzelfde met de nieuwe Superman. In persberichten wordt vervolgens geprobeerd aandacht te genereren door erop te wijzen hoe ‘gedurfd’ het wel niet zou zijn. Gaap!

De albums van de Duitser Ralf König zijn niet zo slaapverwekkend. In zijn albums probeert hij niet te etaleren hoe woke hij is, maar wil hij de lezer domweg aan het lachen maken. En daar slaagt hij vaak wonderwel in. In het Nederlands zijn slechts twee albums lang geleden vertaald: Het killercondoom en Uit het leven gegrepen. En nu is er Lekker smeuïg, het vijfde album in de hommage-reeks waarin verschillende auteurs op geheel eigen wijze een Lucky Luke-verhaal vertellen.

Ralph König Lucky LukeZoals in veel van Königs verhalen wordt er ook in Lekker smeuïg heel wat afgekibbeld tussen de personages. Het verhaal wordt verteld door het bejaarde stel Bud en Terence (een duidelijke verwijzing naar het komische duo Bud Spencer en Terence Hill) die terugkijken op hun ontmoeting met Lucky Luke vijftig jaar geleden. Het gekijf van het stel (Terence is nog steeds jaloers dat Bud en Luke ooit samen in een tentje hebben geslapen) draagt een groot deel van het album.

Ralph König Lucky LukeVeel gebeurt er niet: Luke moet toezicht houden op een aantal Zwitserse koeien in een afgelegen vallei en hoort het verhaal aan van Bud die verliefd is op de afwezige Terence die zich schaamt voor zijn geaardheid. De twee komen weer samen en het wordt dankzij Luke, die de homofobe cowboys uit het dorp een lesje leert, een happy end. Meer heeft het verhaal in Lekker smeuïg niet om het lijf.

Maar de albums van König moeten het nooit hebben van ingenieuze verhaallijnen vol weldoordachte plotwendingen. Ze draaien vrijwel altijd om komische dialogen, relatieperikelen en een licht ontregelende kijk op de dingen. Wat Lekker smeuïg hier en daar hilarisch maakt, is dat Lucky Luke in dit verhaal zelf een beroemde stripheld is. In het album wordt hij achterna gezeten door andere cowboys die een handtekening van hem willen in een van hun stripalbums. Daardoor is Lekker smeuïg bij momenten een onconventioneel metaverhaal over Lucky Luke-verhalen. Het verhaal wemelt ook van de verwijzingen naar klassieke Luke-albums. En uiteraard komen er – zoals gebruikelijk in hommage-albums – een aantal oude bekenden langs zoals Calamity Jane en de Daltons.

Ralph König Lucky LukeWie het werk van König kent, weet dat zijn albums doorgaans draaien om seksuele toespelingen en flauwe woordgrappen. Zijn humor is niet altijd even snedig. Sommige van zijn albums ontstijgen het niveau van een platvloerse klucht daardoor niet. Ook Lekker smeuïg dreigt daar in sommige passages in te verzanden, maar König trekt dit keer telkens het stuur bijtijds bij. Het resultaat is een Lucky Luke-album waar je af en toe hardop om kunt lachen en dat ontbrak de laatste jaren helaas aan de albums uit de oorspronkelijke reeks. Daarmee is de missie van König geslaagd.

Ralf König – Een hommage aan Lucky Luke 5: Lekker smeuïg. Dupuis. 64 pag. softcover. € 8,99