Comics

Home Sick Pilots blaast nieuw leven in een uitgekauwd genre

Het spookhuis op de heuvel is inmiddels een belangrijke speler geworden in het uitgekauwde horrorgenre. Door er een flinke dosis tienerproblemen en een scheut manga aan toe te voegen, weet Home Sick Pilots er toch een geheel eigen draai aan te geven.

Het is de zomer van 1994 en zangeres Ami probeert lokaal door te breken met haar punkband Home Sick Pilots. In haar zoektocht naar een plek om op te treden, betreedt ze een verlaten huis dat volgens buurtbewoners bewoond wordt door spoken. Dat hierna alles fout gaat, mag als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Schrijver Dan Watters voegt gelukkig enorm veel toe aan de horror. Op het omslag wordt Home Sick Pilots vergeleken met Power Rangers en The Shining; een combinatie waar je je eigenlijk niks bij voor kunt stellen en juist dat is de kracht van het boek. Meer daarover weggeven zou het leesplezier bederven.

Alles aan Home Sick Pilots ademt de sfeer van de punkrock scene aan het begin van de jaren negentig. Liefhebbers van het muziekgenre zullen bandlogo’s en de typische sfeer van de punkrockconcerten uit die tijd herkennen, die wederopstanding onder aanvoering van Green Day en The Offspring. Wat dat betreft heeft Home Sick Pilots wel iets weg van de langlopende comic Deadly Class waarin ook een stel tieners wordt gevolgd en waar drugs, verwaarlozing en sociaal isolement naast muziek ook een grote rol spelen.

Tekenaar Casper Wijngaard maakt veel gebruik van neon-kleuren waardoor het roze en paars enorm afsteekt tegen het veelvuldig gebruikte zwart wat natuurlijk de basiskleur is in een zichzelf respecterend horrorverhaal. Opvallend is de, van manga-artiesten afgekeken, dynamiek die Wijngaard het spookhuis meegeeft en de terugkerende dwarsdoorsnede van het huis waarbij je als lezer op meerdere manieren de pagina kunt lezen. Het zijn dat soort pagina’s die Home Sick Pilots, naast de verrassende verhaallijn doen opvallen binnen de verzadigde markt van strips over spookhuizen.

Dan Watters & Casper Wijngaard – Home Sick Pilots Vol.1. Image Comics. 152 blz. $ 9,99