Strips

Licht van Wilbert van der Steen: Alleen op de wereld op z’n Hollands

Wilbert van der Steen won in 2017 de Willy Vandersteenprijs voor zijn album Zon. Drie jaar later is er nu het vervolg en tevens afsluitende deel van het tweeluik: Licht.
Het verhaal gaat over de jongen Lucien, die wordt opgevoed door zijn opa omdat zijn moeder hem verafschuwt. Nadat hij aan het einde van Zon op de vlucht slaat omdat hem de dood van zijn oma in de schoenen wordt geschoven, belandt hij in Licht bij een rondtrekkend circus. De zoon van de circusfamilie mag hem niet. Deze Ritus is verliefd op een hoertje met wie hij het liefst weg zou vluchten. Alleen hebben ze geen geld. Wanneer Ritus er achter komt dat Lucien gezocht wordt, chanteert hij hem.

Grafisch hoeft Van der Steen niets meer te leren. Al jaren illustreert hij kinderboeken en ook maakte hij met Marc Legendre de stripreeks Ayak + Por. Nadat hij er eerder in Zon knap in slaagde de beklemmende wereld van Luciens moeder te verbeelden zonder overbodige tekstuele uitleg, zo slaagt hij er in Licht in om door sfeervol kleurgebruik de wijde wereld waarin de jongen terecht is gekomen tot leven te wekken. Van der Steen lijkt zijn pagina’s met speels gemak op het papier te kwakken: de decors, de personages en de kaders, alles swingt zonder dat hij zich uitslooft met onmogelijke perspectieven of ingewikkelde pagina-indelingen.

Het resultaat is een makkelijk leesbaar album. Jammer alleen dat Van der Steen zich er aan het einde net iets te makkelijk vanaf maakt. Als een soort Remi uit Hector Malots Alleen op de wereld trekt Lucien rond op zoek naar geborgenheid. De kinderklassieker uit 1878 eindigt nogal ongeloofwaardig en teleurstellend doordat Remi na honderden pagina’s omzwervingen zijn familie ineens al lang blijkt te hebben ontmoet. Van der Steen doet in Licht min of meer hetzelfde. Om een eind aan het verhaal te breien, tovert hij ineens een familieverband uit de hoge hoed waardoor het slot onnodig zoetsappig wordt.

Toch is het tweeluik Zon/Licht daardoor niet ineens een slechte strip. Van der Steen slaagt erin om in 146 platen totaal een bijzonder sfeervolle wereld op te roepen die vooral jonge adolescenten zeer zal aanspreken. En romantici evenzeer. Dat het einde net te kinderlijk is voor cynische volwassenen, doet weinig aan het verder spannend opgebouwde verhaal af.

Wilbert van der Steen – Licht. Blloan. 86 pagina’s hardcover. € 19,95