Raven
Strips

Sfeervolle Raven is weinig vernieuwende, maar beloftevolle piratenstrip

Bij een echt goed piratenverhaal moet je de laatste bladzijde kunnen omslaan met het uiten van een welgemeend ‘Har Har’ of ‘Ahoy’. Met zijn voorgaande vierdelige reeks Long John Silver heeft Matthieu Lauffray een serieuze naam gemaakt als verteller van doorleefde en intrigerende piratenverhalen. Na de western en de pilotenstrip kende de piratenstrip (onder meer) door Long John Silver een serieuze heropleving. Nu is er Raven, de nieuwste creatie van Lauffray en opnieuw een strip in dezelfde stijl.

Raven is een dappere piraat die een held lijkt tussen alle geteisem dat de piratenschepen vult. Wanneer hij op een dag de later genadeloze piraat Lady Darksee ontmoet, lijken beide tot verder samenzijn veroordeeld. Jaren later komen ze elkaar weer tegen. De rivaliteit komt tot een hoogte punt wanneer beide dezelfde schat gaan najagen. Op zich is de plot van deze nieuwe reeks weinig opvallend. Lauffray kiest uit de clichés van het piratenverhaal zijn favoriete elementen en smeedt deze samen tot een spannend, duister verhaal dat opnieuw perfect aansluit bij zijn ruwe, dynamische tekenstijl.

In die stijl heeft Lauffray doorheen de jaren zijn Amerikaanse invloeden verder verwerkt tot een eigen variant. In 2000 start hij samen met Xavier Dorison Prophet, waarmee hij een doorbraak forceert bij het brede strippubliek. Met Long John Silver zet Lauffray nog enkele stappen vooruit en wordt hij stilaan een vaste waarde in de Europese strip. Zijn actievolle, klassieke tekeningen bulken van sfeer en mysterie en passen dus perfect bij het genre van het piratenverhaal. Nadat Long John Silver in 2014 afgerond werd met het vierde deel, tekende Lauffray een album over Ravian, op scenario van Wilfrid Lupano. Nadien startte hij het werk voor Raven, wat meteen zijn debuut als scenarist geworden is.

Doorheen de jaren heeft Lauffray duidelijk de knepen van het vak geleerd van zijn vaste scenarist Dorison, waardoor deze Raven zonder veel moeite naast Long John Silver kan staan qua sfeer. Of de reeks even memorabel zal worden als zijn voorganger, zullen de volgende delen nog moeten uitwijzen, maar met Nemesis zet hij alvast een eerste stap. Er worden enkele intrigerende lijnen uitgeworpen. Zo zal het me benieuwen op welke manier de verhouding tussen Raven en Lady Darksee zal evolueren in de volgende delen. Dit gaat in grote mate bepalen of Raven echt kan uitstijgen boven het doordeweekse, gemiddelde niveau van vechtende piraten en het zoeken naar een grote goudschat.

Mathieu Lauffray – Raven 1: Nemesis. Dargaud. 54 pagina’s. € 16,95.