Black-Badge
Comics

Black Badge is zowel fijn jeugdboek als hardcore spionagethriller

Black Badge vol. 1Bewandelde Matt Kindt met zijn vorige maxi-serie Grass Kings meer het whodunnit genre, met Black Badge is hij terug waar hij bij Mind MGMT gebleven was: geheime organisaties, black ops en een prima dosis actie.

Kindt schuift in deze driedelige reeks een groep boy scouts naar voren om wereldconflicten een andere, positievere wending te geven. Wat nou als de beste leden van de club undercover gaan en echt gaan scouten? Kinderen zijn namelijk uitermate geschikt voor geheime operaties want: “Your youth makes you invisible. Your cunning is unexpected. And your heart is not yet jaded.”

Black-BadgeKinderen zullen dus niet snel verdacht worden van spionage. Handig als je in Noord-Korea door een jeep vol militairen staande wordt gehouden. De vier jongeren in Black Badge worden in het eerste deel dan ook meegevoerd langs allerhande avonturen, van Noord-Korea tot Siberië en Pakistan. Geheim agenten worden gered, tegenstanders opgeruimd.

Interessant is dat we als lezer geen voorkennis hebben van de personages en gebeurtenissen. De historie van de teamleden wordt gaandeweg ontvouwd. We groeien daardoor als het ware met de personages en het verhaal mee. 

Tijdens de rainbow jamboree op Hawaï leren onze padvinders dat zij niet de enige groep is met een missie. Halverwege een spel, waarbij het erom gaat als eerste een bergtop te bereiken, wordt duidelijk dat niet elke club aangestuurd wordt door dezelfde leiding. Dat noopt natuurlijk tot infiltratie! De structuur van de organisatie, de opdrachten, de leiding… alles wordt tegen het licht gehouden om te ontdekken wie de goede zaak om zeep helpt. Dat er voor Black Badge plus minus zeven adders van formaat onder het gras liggen te wachten zijn we sinds 2 Sisters al van de auteur gewend.

black badge

Het pulp-spionageverhaal bevat wel wat haken en ogen. Iets wat in één van zijn eerste verhalen (het eerder genoemde 2 Sisters) ook het geval was. Misschien wil Matt Kindt soms gewoon iets teveel? In Black Badge vraag je je af en toe af of het doel de middelen heiligt en waarom personages soms de schuld in de schoenen geschoven krijgen. Het zijn kleine hobbels in het scenario die je de wenkbrauwen licht doen fronsen, maar niet voldoende zijn om het leesplezier te vergallen (in ieder geval niet voor deze Matt Kindt-liefhebber).

Door jongeren als hoofdpersonages te gebruiken hinkt het verhaal op een onderhoudende manier op twee benen. Aan de ene kant leest het als een spannend jeugdboek waar jongeren allerlei badges kunnen verdienen en avonturen beleven. Aan de andere kant is het een hardcore spionagethriller met exploderende gebouwen, verraad en meer van dat soort ingrediënten. Mede door die dualiteit blijft het verhaal levendig en wordt het nooit zware kost.

black badgeDe verwijzingen naar zijn vorige verhalen, met name Mind MGMT, zijn vermakelijk. Het niveau van die titel haalt Black Badge overigens niet. De plot, de wisselende continuïteit in tijdlijnen en de ontwikkeling van karakters hebben in Mind MGMT een veel grotere invloed op het verhaal. Maar Mind MGMT beslaat dan ook 10 bundels.

Net als in Grass Kings verzorgt Tyler Jenkins het tekenwerk. Jenkins splitst de fans in tweeën: of je vindt zijn werk fantastisch, of je vindt het niks. Ik hoor bij de eerste categorie. Het oneffen tekenwerk en de bijpassende inkleuring – dat je ook terugvindt bij auteurs als Jeff Lemire, Guy Davis, en Matt Kindt zelf – zorgen voor een fijne sfeer die doet denken aan reizen en avontuur. Het past in ieder geval goed bij dit verhaal en geeft het geheel een aangename snelheid.

Eindoordeel? Een 7. Zie het als een opstapje naar Grass Kings en vooral Mind MGMT, de 9½ van het stel.

Matt Kindt, Tyler Jenkins – Black Badge, boek 1, 2, 3 – Boom! Studio’s. 384 p. hardcover. $ 29.99 per deel.