Strips

Nieuwe Angel Wings is accuraat met een tikje psychologie en genoeg effectbejag

Series werken het best als je ze helemaal volgt: je leert de karakters van de personages beter kennen, ziet de lange verhaallijnen en pikt ook verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen beter op. Het is mooi meegenomen als de afzonderlijke albums daarnaast ook toegankelijk zijn voor een toevallige lezer. Het zesde deel van Angel Wings is voor beide lezersgroepen geschikt.

Nog voor het verhaal begint, worden we deelgenoot gemaakt van allerlei zaken: het WASP-insigne op het omslag is ontworpen door Florence Reynolds, zelf een ex-WASP, die na de oorlog juwelierster werd. WASP staat voor Women Airforce Service Pilotes: het gaat om een groep vrouwen die testvluchten maakte, piloten trainde en vliegtuigen verplaatste. Het authentieke van het insigne maakt het meteen interessant.

Op de titelpagina is een satirisch gedicht opgenomen dat in 1945 in omloop was. Het gedicht spot met de bemanning van kolonel Tibbets, die ook een rol speelt in dit album. Het verhaal is weliswaar fictie, maar duidelijk met een historische inbedding.

Verder krijgen we een speellijst met bijpassende muziek. Vera Lynn natuurlijk, maar ook The Andrew Sisters en Enola Gay van Orchestra Manoeuvres in the Dark. Al deze zaken zeggen iets over de aandacht waarmee het album is gemaakt en over het totaalplaatje dat de makers voor ogen hadden.

Het verhaal start in juni 1935 met een flashback, als een politieagent iemand betrapt met een minderjarig meisje in zijn auto. Het blijkt Paul Tibbets te zijn, die later kolonel zal worden. Als zijn verleden boven water dreigt te komen, is hij natuurlijk chantabel. Het verhaal gaat verder in 1944. We volgen Angela McCloud, wier zus Maureen op duistere wijze om het leven gekomen is. Ze wil opheldering en wil daartoe de direct betrokkenen spreken. Dat valt nog niet mee. Mogelijk hebben sommige personen iets te verbergen.

Beetje bij beetje krijgt Angela, en met haar de lezer, een beeld van wat zich heeft afgespeeld. Tegen het einde zijn er enkele plotwendingen die de aandacht van de lezer vasthouden. Daaromheen slingert zich de verhaallijn van Paul Tibbets, die ook verbonden is met die van Angela: hij was verliefd op Maureen en wilde daar zelfs zijn huwelijk voor op het spel zetten.

Angel Wings draait naast het verhaal vooral om de mooie plaatjes. De vliegtuigen zijn in al hun glorie tot in detail te zien; het is met liefde getekend. Aan de binnenkant van het kaft en op het schutblad is de Boeing B-29 Superfortress getekend vanuit verschillende perspectieven en is een lijstje met technische gegevens toegevoegd.
Romain Hugault pakt dat niet alleen met vliegtuigen grondig aan: ook de auto waarin Paul Tibbets op de eerste pagina betrapt wordt kent dezelfde detaillering. Alles lijkt beovendien accuraat. De inkleuring is wat gladjes, maar efficiënt. Het roept in ieder geval de juiste sfeer op, al is er soms effectbejag voelbaar.

Het verhaal is in psychologisch opzicht interessant. De figuur van Dora Dougherty is bijvoorbeeld een stoere vrouw, one of the guys, maar geen schoonheid. Zij krijgt op een gegeven moment Maureen naast zich die dat wel is. De lezer voelt dat het wringt tussen die twee. Dat Yann dit gegeven uiteindelijk weet in te zetten voor de voortgang van het verhaal is zijn verdienste.

Romain Hugault & Yann – Angel Wings 6: Atomic. Silvester. 48 pagina’s hardcover. €19,95.