Strips

Prachtige Sangre meteen een fantasyreeks om naar uit te zien

Sangre is de zoveelste stripserie uit het steeds verder uitdijende universum van scenarist Christophe Arleston. Van de fantasyreeks, die qua verhaallijn even slim als bedrieglijk eenvoudig in elkaar steekt, zijn nu twee albums verschenen; het tweede deel heet Fesolggio, de onverbiddelijke en ligt sinds begin deze maand in de winkel. Een aanrader, zonder meer.

Ook al gaat het nog een paar jaar duren voordat we weten hoe het afloopt, Sangre is nu al een topper in zijn genre. Voordat we bij deel 2 aankomen, eerst even kort de voorgeschiedenis uitgelegd: naamgever Sangre is een pittig meisje dat in haar jonge leven iets vreselijks meemaakt. Haar ouders, oma en broertje worden gruwelijk vermoord door de zogenaamde Orde van Duistere Schuimers, een groep wrede en angstaanjagende creaturen die zich voortbewegen op grote draakvogels.

Hier is het knappe verklaard: hoewel de zinloze moordscene vrijwel meteen en bepaald gruwelijk in een paar bladzijden wordt uitgebeeld, weet de lezer al op pagina 11 met wie we te maken hebben. Het zijn Yroise de Striga, Tinduff Eenoog, Hentsh de Wrede, Ruglys Veelvraat, Donnadion de Onnozele, Havanna de Rusteloze, Fesolggio en een zogenoemde ligaat; een personage dat in staat is mensen naar een andere wereld te transporteren. De lezer hapt even naar adem, maar weet meteen: het is Sangre, die de slachting als enige overleeft, tegen de rest. Het verhaal begint nu echt.

Wraak is het grondmotief. Het eerste deel, De overlevende, eindigt met een strijdbare Sangre, die aankondigt op zoek te gaan naar haar eerste slachtoffer: Fesolggio, de man die haar vader doodstak. Kalm beweert ze dat wraak nemen geen echte rust biedt, maar dat een wraak die niet voltrokken wordt aan je vreet.

Het tweede deel is gesitueerd in Nivesque, een stad met twee zonnen waar de schone kunsten en angst om voorrang strijden: alleen de pracht van een mooi schilderij, een klinkend muziekstuk of episch bouwwerk kalmeert de Strymen, die genadeloos toeslaan zodra iemand zich niet aan de opgelegde estetica houdt. Een malle premisse misschien, maar voor het verhaal werkt het perfect, want op het moment dat Sangre in Nivesque aankomt, is er een schilder die de goden welgezind is. Het is Fesolggio. Met zijn schilderkunst paait hij de Strymen, de stad vaart er wel bij.

Fesolggio heeft een duistere kant en die komt vooral naar voren als hij in het gezelschap is van vrouwen. Als hij zich vergrijpt aan de dochter van een edelman, overspeelt hij zijn hand en wordt hem alles afgenomen. En dan komt Sangre in zijn leven.

Het mooie van dit tweede deel is dat Sangres zoektocht naar de moordenaars niet volgens het klassieke stramien wordt afgewerkt: zoeken, vinden, bijl in het hoofd en weer verder. Scenarist Arleston (van o.a. Lanfeust van Troy, Ehkö en het geweldige Sinbad) weet er echt iets bijzonders van te maken: er zit een mooie vertraging in het verhaal die de spanning alleen maar verder opvoert.

Het scenario zit ook voor de langere termijn goed in elkaar, er zijn veel verhaallijntjes en karaktereigenschappen waarmee de serie nog lang vooruit kan. De gave van Sangre om de tijd heel even te bevriezen is een mooi gegeven: handig, maar het zorgt ook voor een korte blindheid. Die afweging zit heel knap in het verhaal verweven.

Arleston en tekenaar Adrien Floch gaan al heel wat jaren samen en zijn vooral bekend van het fantasy-epos Ythaq, waarvan intussen vijftien delen verschenen. Der pagina’s van Sangre zien er vrijwel identiek uit, zeker in vergelijking met de latere Ythaq-albums. Geen punt, fans uit het fantasy-genre weten zo in elk geval dat het wel goed zit. Sangre gaat een strip worden waar naar uit wordt gekeken: ieder jaar zal er een album verschijnen, dat eerst wordt voorgepubliceerd in stripblad Eppo.

De twee delen van Sangre lezen perfect. Er is geen enkele reden om niet meteen aan deze prachtreeks te beginnen. Instappen kan altijd, maar langer wachten heeft geen enkele zin. Beter in gezwinde spoed naar de stripspeciaalzaak of beter gesorteerde boekhandel.

Christophe Arleston & Adrien Floch – Sangre 2 – Fesolggio, de onverbiddelijke. Uitgeverij L, 56 pagina’s, € 8,95.