Red-Creek-Shuffle-cover.indd
Strips

Red Creek Shuffle van Corbeyran en Pacheco is een lekkere mix van noir, satire en absurdisme als visueel festijn

In het absurde en satirische universum van “Red Creek Shuffle” nemen Eric Corbeyran en Chico Pacheco ons mee op een wilde rit door een Californisch stadje in de jaren vijftig. De graphic novel is een ongewoon maar verfrissend mengsel van noir, horror, sciencefiction en humor dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een samenleving die worstelt met raciale spanningen en Koude Oorlog-paranoia.

Het verhaal opent met de vondst van een lichaam in de woestijn, opgepeuzeld door coyotes. Het slachtoffer is een oude indiaan, en sheriff Thompson – een racistische en corrupte wetsdienaar – doet de zaak snel af als een ongeluk. De waarheid blijkt echter veel complexer. Privédetective Johnny Peccato en de journaliste Jane Sinner besluiten samen het mysterie te onderzoeken.

Sinner is een iconisch figuur: een motorrijdende journaliste met een sigaret nonchalant in haar mondhoek. Haar karakter contrasteert sterk met de bruutheid van de vadsige sheriff Thompson en haar stoïcijnse partner Peccato. Samen vormen ze een dynamisch duo dat vastbesloten is de duistere geheimen van Red Creek te ontrafelen. Hun onderzoek onthult een web van samenzweringen, waarin niet alleen menselijke schurken, maar ook bovennatuurlijke elementen een rol spelen.

Chico Pacheco’s illustraties zijn een visueel feest. Zijn stijl, sterk beïnvloed door klassieke pulpcomics, brengt de jaren vijftig sfeervol tot leven. De decors van stoffige woestijnwegen, verlaten motels en schimmige bars dragen bij aan de authentieke sfeer van het verhaal. De kleuren van Cyril Saint-Blancat zijn vaak in sepia en hebben af en toe opvallende roodtinten. Ze versterken de grimmige, maar levendige toon van het verhaal.

Pacheco weet zelfs de meest absurde scènes (hallo aliens die op pandaberen lijken) op een manier te tekenen die ze geloofwaardig maakt binnen het universum van Red Creek. Het verhaal biedt hem hiervoor ook alle gelegenheid: het stadje wordt geteisterd door een reeks bizarre gebeurtenissen zoals lijken die worden omgezet in gehakt, mysterieuze verdwijningen en de dreiging van een zombie-invasie.

Daarnaast zijn er talloze verwijzingen naar popcultuur en klassieke strips. Lucky Luke’s Daltons duiken op als schroothandelaren die onder het strenge regime van hun moeder, Ma Dalton, werken. Om te lachen en een vette knipoog naar de Frans-Belgische striptraditie

Ondanks de lichtvoetige toon van de strip schuwen Corbeyran en Pacheco serieuze thema’s niet. Red Creek Shuffle werpt een kritische blik op de raciale spanningen en discriminatie in de VS van de jaren vijftig. De slachtoffers van de moorden en verdwijningen zijn vaak leden van etnische minderheden, zoals native Americans en Chicanos. Dit sociale commentaar wordt slim verweven met het satirische en absurde verhaal.

Red Creek Shuffle is een tour de force die genres moeiteloos vermengt. Het verhaal verrast de lezer voortdurend met onverwachte wendingen en excentrieke personages. Corbeyran en Pacheco hebben een verhaal gecreëerd dat vooral vermaakt en een beetje aan het denken zet. Een absolute aanrader voor lezers die houden van een mix van noir, satire en absurdisme.

Eric Corbeyran & Chico Pacheco – Red Creek Shuffle. Lauwert. 156 pagina’s hardcover. € 29,95.