Manga

Aanbeveling: Lees Oshi no Ko in plaats van deze recensie

Een recensie van Oshi no Ko is een balanceeract. Op driekwart van het eerste hoofdstuk van de populaire manga-reeks zijn er al zoveel potentiële spoilers dat een introductie nauwelijks mogelijk is. Tel daarbij op dat het tot het tiende hoofdstuk duurt voordat het verhaal daadwerkelijk begint, en het probleem van de recensie ontvouwt zich voor je ogen. In die eerste tien hoofdstukken zit zo’n sterke opbouw met geweldige plotwendingen die fundamenteel zijn voor de rest van het verhaal, dat die eigenlijk blind ervaren moeten worden. Toch een poging vanaf de zijlijn dan maar.

De titel geeft al een beetje weg waar het over gaat. Volgens CBR (pas op de spoilers in het artikel!) heeft de titel Oshi no Ko een dubbele betekenis. De titel kan zowel gelezen worden als suki na aidoru wo osu, wat CBR vertaalt als “supporting your favorite idol”, of als oshiteiru aidoru no kodomo, vertaald als “children of the idol you support.” En beide lezingen slaan op het verhaal. Om de grote lijn aan te houden: Oshi no Ko gaat over de tweeling van een Japans idool en hun ervaring met de Japanse entertainment industrie.

De Japanse idol-cultuur staat bekend om hun knappe performers die in muziekgroepen optreden. De groepen kunnen drie leden groot zijn, of enorm, zoals de groep AKB48, een vrouwelijke idolgroep die 81 leden telt (een wereldrecord, waarbij voor het gemak de nationale en internationale zustergroepen niet bij worden meegerekend).

Idol groepen hebben enthousiaste en loyale fans, die met lichtgevende staven hun favoriete idolen tijdens optredens aanmoedigen. Om deze loyaliteit te krijgen en te behouden, hebben Japanse idols zichzelf strenge regels opgelegd. De meest beruchte is dat het hen verboden is om (publiekelijke) romantische relaties te hebben. Zo hoeven de fans zich niet jaloers of verraden te voelen dat hun favoriete idol het aanpapt met een ander.

De gevolgen van het breken van deze regel betekent vaak het ontslag van de idol en het einde van hun carrière. Er zijn extreme gevallen bekend. In 2013 bleek de idol Minami Minegishi van AKB48 een vriend te hebben en een paar uur nadat dit bij de roddelpers bekend werd, verscheen een video op de website van AKB48. Op de video was Minegishi te zien, met afgeschoren haar en in tranen, smekend om vergeving van haar fans en de groep. Minegishi mocht haar baan houden. Ze verliet AKB48 uiteindelijk toch in 2021. Het is voor te stellen hoe heftig het dus moet zijn als bekend wordt dat je een tweeling hebt.

Daar zit een groot gedeelte van de kracht van Oshi no Ko. Hoewel de nadruk van het verhaal op de idol cultuur ligt, wordt de rest van de Japanse entertainmentindustrie niet overgeslagen. Het laat de harde industrie al haar facetten zien: de blinde, optimistische kant van de hardwerkende dromers die er alles aan doen om in de spotlight te komen, tot de meer cynische, gedesillusioneerde kant die de industrie ziet als een miljardenbusiness die levens kan verpesten, of zelfs kan beëindigen.

Deze dualiteit zorgt voor een fijne balans, waardoor de strip niet te veel preekt en je erbij houdt. Het fijne tekenwerk is van Mengo Yokoyari, die met haar Scum’s Wish eerder een bescheiden succes haalde. De schrijver, Aka Akasaka, is de bekendere naam van het duo, die met zijn Kaguya-sama: Love is War onder andere de Shogakukan Manga Award won. Samen zijn ze een fantastisch team, dat een fijne maar vooral gedurfde manga weet neer te zetten. Een manga die er niet voor terugdeinst om flink kritisch te zijn op de Japanse entertainmentindustrie. Deze kritiek zorgt samen met de ijzersterke eerste tien hoofdstukken, charmante karakters en een aantal intrigerende mysteries, voor een keiharde hitserie.

In Japan is Oshi no Ko al voor meerdere prijzen genomineerd en heeft het zelfs al de Next Manga Award gewonnen. Inmiddels zijn er in Japan elf volumes uitgekomen en wordt het twaalfde in juli verwacht. De eerste twee volumes zijn intussen in het Engels vertaald, waarvan het tweede onlangs is uitgekomen. Het derde Engelse deel verschijnt in augustus.

Daarnaast wordt op dit moment ook een uitstekende anime-adaptatie uitgezonden. Bijzonder is dat de eerste aflevering een kleine anderhalf uur duurt en meteen de eerste negen hoofdstukken omvat.

De hype rond Oshi no Ko is aan het ontploffen. Het eerste volume is nu al niet meer via Amazon, Bol.com en Archonia verkrijgbaar en Oshi no Ko’s populariteit begint hier pas. Laat deze recensie dan tenminste een aanbeveling van jewelste zijn.

Aka Akasaka & Mengo Yokoyari – Oshi no Ko: vol 1. Yen Press. 192 pagina’s. €12,99.