Comics

I Hate This Place: diepgang en humor op de horrorboerderij

I Hate This PlaceMenig Nederlandse boer zou een gat in de lucht springen wanneer hij een immens grote boerderij op het Amerikaanse platteland zou erven. Geen gezeur meer over stikstofuitstoot, stankoverlast voor buren en andere zorgen. Trudy en Gabby erven zo’n boerderij, maar of ze daar echt blij mee moeten zijn…

I Hate This Place is een echte horror comic waarvan de originaliteit vooral in de details zit. Zo is het dit keer niet de boerderij zelf waar het spookt (nou ja, op een vriendelijke geest met een spellingsprobleem na), maar is het juist het landgoed om de boerderij heen waar het stikt van demonen, monsters en… criminelen. Het stelletje Trudy en Gabby weet dat natuurlijk allemaal niet als ze besluiten hun huur in de stad op te zeggen en in de boerderij van Gabby’s tante te trekken.

I Hate This PlaceHet creatieve team achter I Hate This Place, bestaande uit schrijver Kyle Starks en tekenaar Artyom Toplin, heeft duidelijk enorm veel lol gehad in het bedenken van het verhaal en je kunt je als lezer voorstellen dat tijdens de vele werksessies beide heren tegen elkaar zijn gaan opbieden als het ging om het toevoegen van horrorelementen. Gelukkig zijn ze daarbij niet vergeten dat luchtigheid en diepgang zorgen voor iets dat uitstijgt boven de massa.

I Hate This PlaceDie luchtigheid heeft in I Hate This Place de vorm van het inhuren van een befaamde YouTube Ghosthunter die ondanks zijn macho voorkomen eerlijk uitkomt voor het feit dat hij eigenlijk nog nooit een spook heeft gezien. De diepte bestaat uit de achtergrond die hoofdpersonen Trudy en Gabby meekrijgen. Zo wordt het als snel duidelijk dat Trudy een verschrikkelijke jeugd heeft gehad en wordt er in het boek ook meermaals, maar subtiel gehint op de manier waarop een deel van de mensen nog steeds omgaan met een lesbisch stel.

I Hate This PlaceImage Comics vierde in 2022 hun 30-jarig bestaan en I Hate This Place is een goed voorbeeld van de evolutie die de uitgeverij heeft doorgemaakt in die tijd. De wijze waarop Trudy en Gabby worden getekend door Toplin staat mijlenver af van de vrouwelijke personages in de vroege Image-titels zoals Witchblade, Gen 13 en Crimson. Van de grote borsten en wespentailles van destijds zie je nog maar weinig terug in de titels van nu. De vrouwelijke personages in I Hate This Place zijn alleen daarom al menselijker in hun voorkomen.

I Hate This Place is een griezelige achtbaan met veel humor en genoeg diepgang om een tweede deel te willen verwelkomen.

Kyle Starks & Artyom Toplin – I Hate This Place 1. Image Comics. 115 blz. $16,99