Berichten

Een nieuw stripblad lanceren in deze tijden is moedig: MaXiX doet het toch

Er is behoorlijke moed voor nodig om in deze onzekere tijden een nieuw stripblad te beginnen. En toch doet Dirk De Graef uit Mechelen het. Samen met zijn Nijmeegse kompaan Niek Hermsen kiest hij voor de vlucht naar voren: op 18 maart aanstaande verschijnt het eerste nummer van het gloednieuwe stripblad MaXiX, een klassiek striptijdschrift met een mix van Vlaams en Nederlands werk, aangevuld met vertaalde strips van elders.

Moedig omdat de boekhandels, stationskiosken en stripwinkels in Nederland nog niet volledig open zijn. Het publiek kent het blad immers nog niet en wordt zo moeilijk bereikt – tijd om even te snuffelen is er niet. Want dat heeft MaXiX zeker goed voor elkaar: het blad is niet alleen te krijgen in stripspeciaalzaken, maar ook bij vestigingen van Ako, Bruna, Marskramer, The Read Shop en de boekenwinkels van de Bijenkorf. Een flink bereik, dat is buitengewoon.

In januari verscheen al een kennismaking: het zogenaamde nulnummer, dat op het omslag een tikje verwarrend “het eerste nummer” werd genoemd. Bijzonder was dat er al meteen een vervolgverhaal van start ging, dat in het officiële nummer 1 dus vrolijk verder gaat. Geen zorgen: voor 7 euro krijgt de nieuwe lezer het eerste nummer samen met het nulnummer. Niemand zal iets missen.

Dat vervolgverhaal is Een verbluffend avontuur van Jules door Emile Bravo (Dagboek van een fantast, Hoop in bange dagen) over een jongetje dat naar een andere planeet gaat. Ook Benoit Ers en Vincent Dugomier (van het geweldige Kinderen in het verzet) staan met een vervolgstrip in MaXiX: Hell School gaat over de perikelen op een privéschool, ergens op een eiland in de Middellandse zee.

Verderop haakt Mario Boon aan met Onze oorlog, slaan Daniel van den Broek en Robbert Damen de handen ineen voor een strip over de jonge Jules Verne en brengen Willem Ritstier en Michiel Offerman de strip Luthon-Höge. De strips, ook de korte verhalen en de eenpagina-afleveringen zijn van klassieke snit: avonturen op de Franco-Belgische leest geschoeid. Dat blijkt ook uit de veilige leeftijdsduider ‘voor jong en oud’. Het blad gokt op de grootst gemene deler, al voelt het meer voor kinderen en jongeren: vooral omdat die in veel strips de hoofdrollen spelen.

MaXiX heeft 68 pagina’s en zal vanaf maart maandelijks verschijnen. Een jaarabonnement kost € 77,50, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Drie nummers uitproberen gaat voor de schappelijke prijs van twee tientjes. Meer informatie over de inhoud en abonnementen vind je op de website.