Days of Hate
Comics

Lezer aan zet om intrigerende kluwen van Days of Hate te ontwarren

In de nabije toekomst kreunt de Verenigde Staten onder een totalitair regime. Willekeurige opsluitingen, deportaties en zelfs politieke moorden zijn de rigueur. Minderheden slaan terug met gewelddadige aanslagen.

Schrijver Aleš Kot en tekenaar Danijel Žeželj wonen beiden in Amerika, maar groeiden op in respectievelijk Tsjechië en Kroatië. Ze maakten van nabij mee wat een dictatuur en geweld met een maatschappij kunnen doen. Days of Hate is bijgevolg een persoonlijk project voor hen.

Centraal in het verhaal staan vier personages: de rechtse politicus Freeman, de lesbische Xing die hem tracht te verleiden om informatie los te krijgen en Amanda, de geliefde van Xing die een aanslag op de staat voorbereidt samen met de moslim Arvid, haar partner in het verzet.

Het zou makkelijk zijn om van die personages karikaturen te maken, maar Kot slaagt erin elk van hen diepgang en menselijkheid te geven. Deze comic is één intrigerend kluwen van interpersoonlijke relaties en emoties: aantrekken, afstoten, kwetsen en troosten. Kot doet dat met zeer weinig woorden. Hij geeft Žeželj veel armslag om zijn tekenpen los te laten op de voor hem zo karakteristieke donkere tableaus. Op die manier laten de makers ruimte aan de lezer om het verhaal te interpreteren.

Die stijlkeuze leidt tot een zeer filmische comic met veel grafische ademruimte. Je leest elk van de twaalf deeltjes in tien minuten uit, maar je bent er beslist langer mee bezig: onderhuids broeien de motivaties van de personages en de implicaties van hun acties, die je nog dagenlang zullen bezighouden.

Deze comic is een emotionele mokerslag, een cerebrale rollercoaster, ideaal om onder de neus van mensen te duwen die nog altijd beweren dat comics enkel superheldenquatsch bieden.

Aleš Kot & Danijel Žeželj – Days of Hate. Image Comics. $ 16,99 per TPB.
Days of Hate bestaat uit twaalf comics die gebundeld zijn in 2 TPB’s: Act One en Act Two.