Artikelen

Serieus over strips: Persoonlijke verhalen

Tijdens Stripdagen Haarlem 2022 organiseerde de 9e Kunst een journalistiek programma in de Kleine Zaal van de Philharmonie onder de naam ‘Serieus over strips’. Verspreid over de zaterdag en de zondag vonden vier gesprekken plaats over actuele onderwerpen, waarbij de blik vooral was gericht op de nieuwe generatie stripmakers en de toekomst van de strip. Matthijs Klaassen heeft van alle gesprekken video-opnames gemaakt, die we de komende weken zullen publiceren.

In deze derde aflevering praat Stefan Nieuwenhuis met Niek van Ooijen, B. Carrot en Valentijn Hamel. Alle drie maken ze (auto)biografische stripverhalen waarin persoonlijke problemen niet geschuwd worden. Open vertellen over dit soort onderwerpen om daarmee taboes te doorbreken en vooral lotgenoten een hart onder de riem te steken, is een trend die je niet alleen in strips terugvindt, maar ook veel op social media. Je ziet het ook terug in de groeiende interesse voor graphic medicine, het genre waar je dergelijke verhalen onder kunt scharen. Een gesprek over strips met een boodschap en alles wat daar zo bij komt kijken.