Comics

The Me You Love in the Dark over een toxische relatie weet niet echt indruk te maken

The Me You Love in the DarkWat begint als een standaardverhaal over een spookhuis, verandert vrij onverwacht in een comic over toxische relaties. Daarmee is The Me You Love In The Dark een zeer actuele comic. Niet alleen vanwege de rechtszaak tussen Amber Heard en Johnny Depp, maar ook omdat er meer en meer aandacht komt voor relaties waarin de een de ander steeds meer pijn doet. Wat vooral opvalt, is hoe lastig het vaak is om een dergelijke relatie te beëindigen. Helaas nemen de stripmakers in dit verhaal net te weinig tijd om te overtuigen.

Skottie Young heeft een geheel eigen tekenstijl die zeer wordt gewaardeerd door zijn fans. Variant covers van zijn hand vinden gretig aftrek. De afgelopen jaren is hij zichzelf ook steeds meer aan het ontdekken als schrijver. Zo was er eerder al I Hate Fairyland en werkt hij met tekenaar Humberto Ramos aan de veelgeprezen reeks Strange Academy. Met tekenaar Jorge Corona bracht hij Young Middlewest uit, een fantasy epos dat ook draaide om huiselijk geweld. Die samenwerking smaakte bij beide heren kennelijk naar meer want op de cover van The Me You Love in the Dark prijken hun beider namen opnieuw.

The Me You Love in the DarkDe jonge kunstenaar Ro besluit in haar zoektocht naar nieuwe inspiratie tijdelijk een huis te huren dat volgens geruchten bekend staat als een spookhuis. Ro trekt in het huis en gaat aan het werk. Helaas komt de inspiratie niet meteen, pas als Ro kennisneemt van een bovennatuurlijk wezen in het huis en daar een steeds intiemere relatie mee aangaat, vloeit de verf weer op het doek. Ro zondert zich steeds meer af en de relatie krijgt gaandeweg nare trekjes.

The Me You Love in the DarkEen comic over kunst en inspiratie kun je niet maken zonder een begenadigd tekenaar. Gelukkig is Jorge Corona dat zeker, invloeden van bekende meesters als Picasso en Van Gogh vinden heel subtiel hun plaats, zonder dat Corona zijn eigen tekenfilmachtige stijl ingrijpend wijzigt. En ook Skottie Young slaagt er opnieuw in een zwaar onderwerp te vertalen naar het stripmedium.

De eerdere samenwerking van Young en Corona, Middlewest, was een langer epos waarin de heren de ruimte namen om niet alleen het eigen universum, maar ook de verschillende personages uit te diepen. Helaas nemen ze die ruimte niet in The Me You Love in the Dark waardoor de beklemmende sfeer van de relatie geen grip weet te krijgen op de lezer. 48 pagina’s meer hadden hier echt in kunnen helpen.

Skottie Young & Jorge Corona – The Me You Love in the Dark. Image Comics. 128 pag. $ 16,99