Berichten

Tillie Walden verstript het levensverhaal van icoon-in-wording Girl in Red

Je hebt vast weleens een groot bestand verstuurd met WeTransfer, de website die ooit in 2009 begon in een Amsterdams zolderkamertje (of een ander kamertje, maar dit schuurt prettig tegen de krantenjongen/miljonair utopie aan). De schermvullende afbeeldingen, die tijdens het verzenden in de achtergrond staan, worden sinds 2018 verzorgd door een apart platform genaamd WePresent. Sinds zij het overnamen passen er ook hele artikelen in. Bijvoorbeeld over stripmakers.

Zo mocht Chris Ware vertellen over Rusty Brown, Jamie Hewlett over (onder meer) de Gorillaz, Anna Mill over Square Eyes en Luke Pearson over Hilda. Op dit moment kun je een exclusief verhaal lezen over de muzikante Girl in Red, getekend door Tillie Walden. Als je niet weet wie Walden is, dan wordt het hoog tijd voor een introductie. Tillie Walden is een jonge Amerikaanse stripmaakster die op haar 18e haar eerste boek publiceerde, op haar 21e haar autobiografie en die afgelopen jaar, op haar 25e, haar zesde boek uitbracht. Het is ook geen flauw werk. Ze is al vier keer genomineerd voor een Eisner Award, waarvan er ze er twee verzilverde.

Het meest opvallende aspect aan Waldens oeuvre, is dat het nauwelijks mannelijke personages bevat. Als ze überhaupt rondlopen, dan falen ze steevast voor de Bechdel-test. Walden is lesbisch, had haar coming-out op haar 16e en als je Spinning hebt gelezen, dan weet je dat men daar in Texas, ook vandaag de dag, niet op zit te wachten. Het lijkt wel alsof Walden als tegengif voor haar slechte ervaringen ervoor gekozen heeft precies dat te doen wat mannelijke schrijvers al millennia straffeloos doen, namelijk het weglaten van de andere sekse. Grappig genoeg mis je het niet, maar valt het wel op, wat je direct confronteert met de ongelijkheid in onze samenleving. Dat Walden nergens de moeite neemt deze keuze te verantwoorden of zelfs maar te benoemen, maakt haar statement des te sterker.

Niet verrassend gaat haar WePresent strip, Girl in Red, dan ook over een lesbische muzikante, namelijk de Noorse Marie Ulven, die optreedt onder haar pseudoniem Girl in Red. Met haar 22 jaar is ook Ulven een groot talent, die dankzij haar uitgesproken teksten al een grote schare volgelingen heeft weten te verzamelen, met name in de LHBTI+ gemeenschap. In het verhaal ontdekken we dat de vraag “luister jij naar Girl in Red?” inmiddels zelfs een verkapte manier is om te polsen of iemand lesbisch is.

De strip ontstond na een lang gesprek tussen Ulven en Walden dat werd samengevat en uitgeschreven door Lucy Bourton. Het is een beknopte biografie van Marie Ulven geworden, dat helaas kampt met de valkuil waar de meeste biografieën intuinen: de alwetende verteller.  Dankzij de dromerige tekeningen van Walden, waarin ze regelmatig meerdere beelden laat samenvloeien, valt er toch genoeg te genieten. Binnenkort verschijnt het eerste album van Girl in Red en dan zal ongetwijfeld ook deze strip naar voren geschoven worden. Ulven zelf is er in ieder geval erg gelukkig mee.

 


Nieuwsgierig geworden naar het werk van Tillie Walden? Ook On a Sunbeam, haar dikste boek tot nu toe, kun je gratis lezen als webcomic.