Comics

Tiger, tiger is de ultieme webcomic om langzaam te bingereaden

Tiger, tigerTweelingbroer en -zus Remy en Ludovica leiden elk een compleet ander leven: Als enige zoon van de rijke Bonnaire familie, treed Remy in de voetstappen van zijn vader en zeilt hij over de hele wereld, terwijl Ludovica thuisblijft en volledig vertroeteld wordt. Toch is Ludovica het niet eens met deze regeling. Ze is geobsedeerd door zeesponsen en droomt ervan onderzoek te doen naar deze zeewezens. Daarom besluit ze zichzelf te vermommen als haar broer en zijn boot (de Gallant) en bemanning te stelen om haar droom te laten uitkomen. Alleen Jamis, Ludovica’s verloofde en Remy’s rechterhand, weet de waarheid en heeft zich door Ludovica laten meeslepen om met haar list mee te doen.

Tiger, tigerEn hoewel alles volgens plan lijkt te gaan, is niets op de Gallant wat het lijkt. Want wat is nu precies de relatie tussen Jamis en Remy? Wat is dat voor schimmel die het schip tot rottens toe aantast? Wat is het vreemde wezen dat de crew aan boord heeft gevonden? Is het verstandig van Ludovica om het beest als huisdier te adopteren? Wie is Luck precies, de ter dood veroordeelde piraat die niet doodgaat? En wat is de Maldoror, het wezen dat volgens de legendes door de Oceaangod is gecreëerd uit haat voor de mensheid? Bestaat het echt, huist het in de zee? Of is het dichterbij dan de bemanning van de Gallant doorheeft?

Veel van de vragen die hier gesteld worden, hebben nog geen of een incompleet antwoord. Tiger, Tiger is een webcomic, oftewel een online strip.  Webcomics hebben een moeilijke taak: in tegenstelling tot de klassieke geprinte strip die je in een ruk uit kan lezen, maar waarbij je misschien maanden of jaren op het volgende deel moet wachten, lees je bij een webcomic om de paar dagen een nieuwe pagina. Afhankelijk van de webcomic kan er een dag tussen zitten, maar soms ook weken voordat je een nieuwe pagina krijgt. Dus hoe zorgt een stripmaker er met dit medium voor dat haar lezers weer terug komen?

Tiger, tigerPetra Erika Nordlund, de maker van Tiger, Tiger, lijkt de ideale formule te hebben gevonden om haar lezers geboeid te houden. Vrijwel elke pagina heeft een cliffhanger, een dialoog of situatie die niet helemaal wordt afgerond en die je doet uitkijken naar de volgende pagina. Maar als je het verhaal achter elkaar doorleest merk je hier niets van.

Nordlunds personages stelen zonder twijfel de show. Ludovica en Jamis zijn levendig en charmant en vormen samen een uitstekend team, zowel aan boord als leiders van de Gallant en als een komisch duo. De wereld van Tiger, Tiger haalt duidelijk invloeden uit onze eigen wereld en voelt daardoor vertrouwd aan, maar heeft toch een eigen sfeer en mythologie, waardoor de wereld ook mysterieus aanvoelt en je staat te popelen om haar verder te verkennen.

Tiger, tigerHet tekenwerk is daarnaast fantastisch. Nordlund maakt gebruik van een sterke, maar levendige lijn en een palet dat met name bestaat uit warme grijze en sepia tinten, waardoor de strip een verouderde look heeft. Tegelijkertijd is Nordlund niet bang om expressiever te zijn – sommige stormscènes doen door hun woeste verbeelding direct denken aan de schilderijen van William Turner en bereiken hetzelfde effect: als lezer voel je jezelf ook meegenomen in de razende storm, die daarnaast prachtig inspeelt op de innerlijke onrust van de karakters.

Wat vooral duidelijk is als je Tiger, Tiger leest, is met hoeveel plezier er aan gewerkt wordt. Het is duidelijk dat Nordlund ongelooflijk veel passie heeft voor wat ze maakt, dat is te lezen in elke strook, elk woord en elk detail dat in de achtergrond te zien is. En alleen dat al maakt Tiger, Tiger het waard je erin te verdiepen.

Tiger, tigerIn een tijd van bingewatching (of bingereading in dit geval) is het soms fijn een stap terug te nemen en een verhaal langzaam in je op te nemen. Tiger, Tiger leent zich hier gewoon ontzettend goed voor, zonder dat je direct het spoor bijster raakt. De strip update regelmatig, vaak twee of drie keer per week, waardoor je niet te lang hoeft te wachten. Met het nieuwe jaar is ook een nieuw hoofdstuk begonnen, waardoor het een uitstekend moment is om nu met Tiger, Tiger te beginnen. En gezien je de strip vanaf je eigen computer voor niets kan lezen, is er weinig reden waarom je dat niet zou doen.

Petra Erika Nordlund – Tiger, Tiger. Hiveworks, https://www.tigertigercomic.com. 348 pagina’s (doorlopend)