Comics

Geslaagde hybride Shadow Roads speelt met klassieke western

Dit is nog eens een combinatie: een western met bovennatuurlijke elementen en genoeg fantasy om het nog buitenissiger te maken. Schrijver Colin Bunn (Harrow County, The Sixth Gun en The tooth) houdt wel van een beetje genre-blenderen. In zijn nieuwe reeks Shadow Roads slaagt hij erin om met alle kruidige ingrediënten van genoemde genres een spannend verhaal te maken. De lekkere, bijna Europese tekenstijl van A.C. Zamudio maken het compleet: deze comicreeks is uit de kunst.

De eerste story arc verscheen afgelopen maand in trade paper back: het titelloze Shadow Roads Volume 1, dat de losse comicdelen 1 tot en met 5 verzamelt. Het wordt gezien als een naloper van zijn succesvolle comicreeks The Sixth Gun, vanwege enkele teruggekeerde personages, maar Shadow Roads is los te lezen en heeft de voorkennis niet nodig.

Het verhaal is opgehangen aan twee werelden: die van de aardse, westerse wereld en van de bovennatuurlijke indianenwereld. Een groep outsiders maakt jacht op een oude indiaanse sjamaan die ooit het vlees van een demonische figuur at en daarmee zelf een boze geest werd. Deze Hunter wordt allerlei fatale krachten toegedicht en daarom moet hij verslagen worden. Dat is feitelijk de hele geschiedenis, maar zoals het de bovennatuurlijke wereld betaamt is de weg ernaartoe vol gevaar en suspense.

Wat de vaart er vooral inhoudt is de grootte van de groep, die de scenarist in staat stelt om via allerlei omwegen en zijpaden een verrassend plot uit te werken. Ieder karakter heeft namelijk een eigen manier, een gave of kunde.
Sommigen zijn er zelfs onbetrouwbaar door: er is bijvoorbeeld een shapeshifter, waarvan nog maar moet blijken of hij zijn morele kompas juist heeft afgesteld. Het verhaal leunt op het game-idee van een quest met meerdere expeditieleden. Toch is de geschiedenis aan het einde van de eerste trade paper back nog lang niet af: we krijgen vooral een massa cliffhangers, vragen en mysteries voor de kiezen, die de reeks op stoom houden. Halen zij gezamenlijk het einddoel of breekt de pleuris uit?

De tekeningen zijn lekker clean en ogen in eerste instantie karikaturaal en geestig; een beetje zoals Lumberjanes en Paper Girls. Het heeft bij tijd en wijle ook genoeg komische noten om het geheel luchtig te houden.
Toch vloeit er genoeg bloed, al is het minder klinisch en in your face als The Sixth Gun. De indiaanse mystiek wordt mooi uitgebeeld en de inkleuringen voelen de sfeer heel goed aan.

Shadow Roads is een serie die vast nog een tijdje door blijft gaan, getuige de vele openingen die dit eerste verzamelde deel oplevert. De personages, de sfeer en de prima dialogen smaken naar meer en maken van deze serie er eentje om in de gaten te houden. Of gewoon, om mee te beginnen: dit wordt alleen maar sterker.

A.C. Zamudio, Cullen Bunn & Brian Hurtt – Shadow Roads, Volume 1. Oni Press. 128 pagina’s. Volume 1 bevat de losse delen 1-5. € 18,29.