Comics

Geen personage is veilig in The Wicked + The Divine

Om de negentig jaar incarneert een pantheon van goden in het lichaam van twaalf jongeren. Hun godheid manifesteert zich in de overgang tussen puberteit en volwassenheid. Vanaf dat moment hebben de twaalf nog maar een tweetal jaar te leven. Op zich een niet zo heel originele premisse maar schrijver Kieron Gillen en tekenaar Jamie Wilson geven er een interessante draai aan: de goden van nu zijn popsterren.

Gillen en Wilson horen bij de bekendste comicduo’s. Ze hebben de underground-klassieker Phonogram en een gesmaakte run op Young Avengers op hun palmares staan. The Wicked + The Divine, of simpelweg WicDiv, is hun (voorlopige) chef-d’oeuvre.

Met twaalf goddelijke hoofdpersonages zit er in WicDiv voor alle lezers wat wils. De figuren fungeren ook als een soort zoekplaatjes. De makers remixen bekende archetypes in hun personages: Bowie, Prince, Rihanna, Florence and the Machine. Wilson zet die op papier in een strakke klare lijn, die zo zwierig en cartoonesk is dat die de emoties van de bladzijden laat spatten. En emoties zijn er in overvloed.

Tiener-weltschmerz wordt gecombineerd met de tragiek van goden en de sensatie van de muziekwereld. Daaronder sluimert een ingewikkelde intrige. Waarom keren de goden om de negentig jaar terug? Wat is het doel van hun reïncarnatie? Alsof dat de zaken al niet spannend genoeg maakt, wordt die hamvraag door Gillen nog eens doorspekt met een moordmysterie en verschillende identiteitswissels.

WicDiv is een reeks met een duidelijk einde. Dat wil zeggen dat niemand van de personages veilig is. Iedereen kan elk moment sterven, en dat gebeurt: de personages vallen als vliegen. Live fast, die young, weet je wel?

Deze goed uitgekiende mix van genres maakt dat WicDiv één van de hipste en meest flashy reeksen van het moment is, met een zalige  bonus: Het 45ste en laatste nummer verschijnt in juni 2019, dus als je nog even geduld hebt kan je de hele reeks lekker binge-lezen.

Kieron Gillen & Jamie Wilson – The Wicked + The Divine. Image Comics

De reeks bestaat uit 45 nummers. Die zullen uiteindelijk allemaal gebundeld worden in softcover TPB’s (8 stuks) en hardcover Library Editions (4 stuks). Er kwamen 6 specials uit. Deze worden apart gebundeld.