Berichten

Welkom op de 9e Kunst: een woordje vooraf

Kan de wereld nog een website over strips gebruiken? Wij denken van wel en dat komt vooral omdat we iets missen. Er zijn veel – of in elk geval genoeg –  sites over strips die zijn geschreven vanuit het perspectief van de fan, de liefhebber; webstekken over stripfiguren, over favoriete stripauteurs of -albums. Het particuliere genoegen.

Wij willen iets noodzakelijks aan dat aanbod toevoegen: verhalen over het stripklimaat, het vakgebied, de boekenwereld, het aanbod, marketing en meer. Op de 9e Kunst willen we zaken uitzoeken, ter discussie stellen en aanzwengelen. Niet alleen voor striplezers, maar ook en vooral voor mensen die zijdelings met strips te maken hebben: de boekhandelaar, uitgever, de instituties, de vakverenigingen, én ook de nieuwe lezer. Samengevat, mensen die de strip kunnen helpen te groeien. Want eerlijk is eerlijk: de vaderlandse stripwereld staat nu niet bepaald bekend om zijn blik naar buiten.

Evengoed plaatsen we recensies, artikelen en interessant nieuws. Saai hoeft het dus zeker niet te worden. Kers op de taart zijn onze dossiers en wegwijzers. Een dossier bestaat uit meerdere artikelen rondom een thema dat we willen onderzoeken. Telkens als we nieuwe inzichten hebben gekregen, voegen we een artikel toe. Dossiers kunnen op die manier gevuld worden door verschillende auteurs, met verschillende expertises. Wegwijzers zijn bedoeld om nieuwkomers in korte tijd bij te praten over een specifiek thema. Dat kan gaan over het stripaanbod voor jongeren, maar ook over tips voor boekhandels die een stripafdeling willen opzetten. Net als dossiers, zijn wegwijzers levende documenten waar altijd nog wat aan toegevoegd kan worden.

We zijn nog druk met testen en scherpstellen, nog niet alle onderdelen zijn ingesteld en aangezet. Zoals we in de toekomst zoveel mogelijk samen willen bereiken, zo horen we nu ook alvast graag van je wat er beter kan, of anders. Kom maar op.

Ook als je interessante inhoudelijke ideeën hebt, zijn we één en al oor. Vertel ons vooral waarmee we aan de slag moeten.

De komende weken bouwen we verder. Wij verwachten dat alles half februari draait zoals we wensen. Sla intussen gerust op de tamtam: de 9e Kunst mag gehoord en gelezen worden.