De Lijn
Berichten

Online self publishing neemt vlucht: Den Haag is sinds kort een superheld rijker

Hugo Seriese, stripmaker te Den Haag, vroeg zich af waarom superhelden toch altijd uit de Verenigde Staten komen. Hij verzon een onversneden Hollandse superheld die zijn avonturen, net als Hugo zelf, gewoon beleeft in de Hofstad. Overdag gaat onze held als de mild mannered kantoorklerk Thijs door het leven, ’s nachts verandert hij in De Lijn.

De Lijn De Lijn is een op en top Nederlandse superheld. De toon wordt natuurlijk gezet door het Haagse decor – dat bij menig Hagenees herkenning zal oproepen – maar de ongepolijste eerlijkheid in het alledaagse aanmodderen van Thijs en het onconventionele nachtleven van De Lijn zijn minstens zo kenmerkend. Kiosk, het eerste verhaal, opent met Thijs die wakker wordt met een kater, hij worstelt met het alarm op zijn telefoon, gaat de confrontatie aan met zijn brakke spiegelbeeld en maakt een praatje met zijn buurman Omar. Diezelfde avond springt hij als De Lijn atletisch over de daken, verhindert een overval met een flitsende knokpartij en verspeelt vervolgens alle eer en glorie door ondersteboven gereden te worden. All in a day’s work. Dit alles wordt becommentarieerd door De Lijn zelf, die zijn gevoel voor (zwarte) humor nooit uit het oog verliest.

Met een ritme van een strip per week, die hij tekent naast zijn dagelijkse werk, is Hugo zelf ook een beetje een superheld. En dan vindt hij ook nog tijd om de lat elke aflevering weer ietsje hoger te leggen voor zichzelf. Het lukt hem dankzij een minimalistische aanpak, waarbij zwart, kleur en lege ruimte optimaal benut worden. De Lijn is gratis en voor niets online te lezen. Wat zijn we toch een bofkonten. Nieuwe lezers kunnen beginnen met Kiosk, het eerste verhaal, maar De missie is ook geen slechte keus, omdat we daarin iets ontdekken over de beweegredenen van Thijs. Ook leuk: De missie – De toelichting, waarin Hugo uitlegt hoe hij te werk gaat en dan ontdek je dat er bij het maken van een (goede) strip nog heel wat komt kijken.

delijnonline.nl/category/afleveringen