Berichten

Winkelprijzen voor strips in Nederland en Vlaanderen vanaf vandaag uit de maat

In het nieuwe nummer van BM Mag, het kwartaalblad van Ballon Media waarin de nieuwe uitgaven van onder meer Casterman, Dupuis, Lombard en Dargaud worden aangekondigd, lezen we iets bijzonders. Zonder verdere ruchtbaarheid blijken de albumprijzen voor de Vlaamse en Nederlandse markt verschillend te zijn: vast en zeker onder invloed van de stijging van het lage BTW-tarief in Nederland, dat immers ook voor strips geldt.

Dit betekent bijvoorbeeld dat Yasmina en de Aardappeleters van Wauter Mannaert in Vlaanderen € 19,95 kost en in Nederland € 20,50. Portret van een zuipschuit, de aankomende graphic novel van Olivier Schrauwen, kost respectievelijk € 29,95 en € 30,80. De nieuwe Robbedoes door… van Emile Bravo is € 9,95 en € 10,25; reguliere albums blijven in Vlaanderen € 7,95 en zullen in Nederland € 8,20 gaan kosten.

Of Nederlandse stripuitgevers de prijzen ook gaan verhogen, is nog niet bekend: we houden het uiteraard in de gaten. We zijn ook benieuwd of stripwinkeliers hun complete inventaris gaan omprijzen, of alleen de nieuwe albums.