Strips

De kleine paus Pius 3,14 is een vrolijke uitlaatklep waar weinig chocola van te maken is

Van alle mogelijke hoofdfiguren voor een nieuwe komische strip is de paus niet direct voor de hand liggend. Er vallen natuurlijk genoeg grappen te maken over religie, maar dat schuurt al snel of wordt gauw ongemakkelijk. François Boucq kiest desalniettemin voor deze route.

In De Kleine Paus Pius 3,14 maken we kennis met een nieuwe paus van nog geen meter lang, die het allemaal nogal anders aanvliegt dan we gewend zijn. Eigenlijk weet niemand hoe de man verkozen is, maar opeens is hij er en zullen we het met hem moeten doen. Aanvankelijk zijn het de wat goedkope grapjes over zijn lengte die een glimlach veroorzaken, maar gaandeweg vliegen de verhalen (letterlijk) alle kanten op. Paus Pius 3,14 maakt nogal wat mee. Hij blijkt te kunnen vliegen, assisteert en passant Superman met het redden van de wereld, hij bezweert zombies met zijn pauselijke zegeningen en belandt in parallelle schaduwwerelden. Zomaar een paar paragrafen uit het wonderlijke leven van de kleine man.

Het mag duidelijk zijn dat François Boucq zin had in een fantasierijk en luchtig boek, waarin hij zich helemaal kon uitleven. Boucq is de minste niet, hij is veelvuldig bekroond en bekend van brute stripreeksen als Bouncer en De Janitor (die zich ook afspeelt in de kerkelijke wereld). Deze reeksen zijn bejubeld, voornamelijk vanwege de het schitterende realistische tekenwerk. Ze worden daarnaast gekenmerkt door de gewelddadige inhoud en harde actiescènes. Niets hiervan is terug te vinden in De kleine paus Pius 3,14.

Natuurlijk, ook hier is het onmiskenbare tekentalent van Boucq niet te missen, maar de details zijn iets minder ver uitgevoerd en het is allemaal net wat losser. Van het verhaal is weinig chocola te maken en het heeft er alle schijn van dat dit vooral een vrolijke uitlaatklep is om alle gekke gedachtekronkels eens de vrije loop te geven. De eerder beschreven doldwaze avonturen van de kleine paus zijn dan ook weinig interessant. Nee, juist wat tussendoor speelt maakt het boek de moeite waard.

Paus Pius heeft oog voor het kleine. Hij brengt een impulsief bezoek aan een naaldenfabriek (“het aanbrengen van het gat is essentieel”) of geeft zomaar een willekeurige dakloze de pauselijke zegening (“hij vraagt gewoon een beetje aandacht en da’s begrijpelijk”). Door hem continu te laten begeleiden door zijn tegenbeeld, de twee meter lange monseigneur en bodyguard Gontrand, wordt geïllustreerd hoe veel beter het leven kan zijn met wat minder achterdocht en meer openhartigheid. Een mooie levensles, reflecterend in het boek: ja het staat vol met gekkigheid en onnozele stukjes, maar doe niet zo moeilijk en geniet er gewoon van.

François Boucq – De Kleine Paus Pius 3,14. Saga. 56 pagina’s hardcover. € 21,95