Strips

Van Urbanus tot GameKeepers: het stripverhaal als onderdeel van een multimediaal universum

GameKeepers 1 omslagHoewel het stripverhaal door sommigen al tot vervelens toe dood verklaard werd, blijven uitgeverijen dit medium toch gebruiken om multimediale succescreaties een extra kanaal te geven. Recent lanceerde Standaard Uitgeverij een eerste strip over de succesvolle Vlaamse televisiereeks GameKeepers van Studio 100 en Ketnet. De uitgever kondigde bovendien de lancering aan van een nieuwe stripreeks rond de in Vlaanderen bijzonder populaire zangeres Camille Dhont. Er lijkt voorlopig dus zeker geen einde te komen aan de strips die voortspruiten uit een bekend persoon of tv-format. Daarbij gaat het in de meeste gevallen wel om concepten die enkel in Vlaanderen een grote bekendheid hebben.

GameKeepers p06De strip over de jeugdserie De Nachtwacht telt al elf delen en die over de Buurtpolitie al achttien. Beide reeksen zijn een blijvend succes en hebben een eigen lezersbasis opgebouwd, die het publiek dat deze figuren enkel van de televisie kent overstijgen. Daarnaast huisvest Standaard ook de twee peetvaders of oermoeders van de stripadaptaties: FC De Kampioenen en Urbanus. In het geval van FC De Kampioenen hebben de strips de tv-serie al enkele jaren overleefd en maker Hec Leemans blijft vooralsnog onverminderd nieuwe verhalen uitwerken. In het geval van Urbanus, een reeks die van start ging in 1983, maakten de makers (Willy Linthout, Steven De Rie en ook Urbanus zelf) recent nog bekend dat de serie na 201 albums afgelopen zal zijn in oktober. De afgelopen (bijna) 40 jaar is die strip de link met de bekende persoon helemaal ontgroeid en een creatie op zichzelf geworden.

GameKeepers p10Het stripverhaal blijft dus een dankbaar medium om de aanwezigheid van een media-format te versterken. In de jaren ’90 van de vorige eeuw kende dit fenomeen een eerste opleving en kreeg het de benaming ‘waspoederstrips’ opgespeld door stripjournalist Geert De Weyer. Met die term verwees De Weyer naar de oorsprong van die strips als ingesloten cadeau bij de aankoop van waspoederdozen. In die periode werd vaak op een wat neerbuigende manier naar dit genre gekeken, wat in een aantal gevallen zonder twijfel ook terecht was. Het succes van deze strips zorgde voor een explosieve groei en jammer genoeg ook voor talloze bandwerkproducties die de lezer enkel wat schaamrood bezorgden en bitter weinig leesplezier. Het genre bleef na die opleving wel aanwezig, maar minder uitgesproken.

Dit eerste album van GameKeepers is een creatie van Charel Cambré als grafische uitzetter (en eindverantwoordelijke) van de pagina’s. Deze werden vervolgens door de Spaanse tekenaar Pedro J. Colombo uitgewerkt in een sterk aan Cambré schatplichtige stijl. Het verhaal van dit eerste album werd verzorgd door Nico De Braeckeleer, een scenarist van de televisieserie die eerder al verschillende boeken en strips schreef die voortkwamen uit televisieseries. Hij verbindt de strip sterk aan de reeks en gaat er in zijn verhaal vanuit dat elke lezer van de strip ook op de hoogte is van het concept achter de televisieserie. Het verhaal draait rond een groep van zogenaamde GameKeepers die binnen het computerspel Game Quest elk spel moeten winnen dat de GameMaster opstart. Anders zal de GameMaster kunnen ontsnappen uit de game om de echte wereld te gaan overheersen. Los van de achterkaft van het album wordt er niet ingegaan op het concept, dit moet blijken uit de gebeurtenissen in de strip.

GameKeepers p13De strijd van GameKeepers Mats en Sari tegen de schurk Villano is het uitgangspunt voor Superheldenstrijd. Door de bepekte lengte van 32 pagina’s is het album voorbij voor je er erg in hebt. Scenario en tekeningen zijn vakkundig gemaakt, volledig in de stijl van de televisieserie. De tekeningen van Colombo lijken bijzonder sterk op deze van Cambré zelf, waardoor ook de dynamiek en de leesbaarheid gegarandeerd blijft. Het scenario is er wel eentje zonder opvallende wendingen en focust vooral op dienstbaarheid aan het concept. De helden moeten een vijand verslaan en gaan daar volledig voor. Voor de volgende delen zou het een boeiende evolutie kunnen zijn om ook de andere leden van de groep GameKeepers (die we nu aan het begin even kunnen zien) meer te leren kennen en die personages wat meer pit te geven. Op die manier kan de stripreeks wat overtuigender op eigen benen staan. Maar voor de fans van GameKeepers is dit eerste stripalbum alvast een succes, want de geest van de televisieserie wordt naadloos overgebracht naar het papier.

Charel Cambré, Pedro J. Colombo & Nico De Braeckeleer – GameKeepers  1: Superheldenstrijd. Standaard Uitgeverij. 32 pag. € 7,50