Strips

Onze Oorlog oogt bescheiden maar bevat een belangrijk en sterk verteld verhaal

Onze-Oorlog omslagEen stukje onder Antwerpen bevindt zich het Fort van Breendonk. Ooit gebouwd om de stad te verdedigen, maar in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s gebruikt als plek om dissidenten en Joden te interneren en te folteren. Een plaats met een gruwelijk verleden en geheimen die tot op de dag van vandaag bewaard worden. Deze geschiedenis en de mensen die hierdoor getekend zijn, vormden de inspiratie voor Mario Boon om Onze Oorlog te maken. Op basis van archieven en gesprekken met overlevenden reconstrueerde hij deze periode nauwgezet.

Onze oorlog 05Rode draad in het verhaal zijn de twee hoofdpersonen Piet Swijsen en Karel Verstoffelt. De ene (Swijsen) als aarzelend lid van een verzetsgroep in Sint-Truiden, de andere als meedogenloze nazibeul en landverrader. Op het eerste gezicht twee clichématige uitersten, te vinden in menig oorlogsverhaal. Boon slaagt er echter goed in hun individuele achtergronden en overwegingen te beschrijven.

Onze oorlog 13Beide karakters blijken bij nader inzien minder zwart-wit dan gedacht en brengen pijnlijke nuances aan tussen wat ‘goed’ en ‘slecht’ is. Bokser Verstoffelt (21 jaar nog maar) rolt als lokale beroemdheid de Waffen SS in en belandt in de loopgraven aan het Oostfront. Hier leert hij overleven en ontwikkelt hij zich tot de bruut die hij zou worden. Terug uit het oosten belandt Verstoffelt in Breendonk waar hij zich laat gelden als kampbeul en zijn lijfspreuk “het is hier de hel en ik ben de duivel” eer aan doet.

Swijsen bevindt zich aan de andere kant van het spectrum. Een goedaardige jongen, die gedwongen door de omstandigheden steeds verder in het verzet rolt. De hoofdpersonen hebben een historie van vóór de oorlog, wat hun onvermijdelijke hereniging in Breendonk extra diepgang geeft.

Onze oorlog 15Dit boek gaat over het schokkende waargebeurde verhaal van de 64 verzetsmensen – waaronder een volledige voetbalploeg – uit Sint-Truiden die in een razzia opgepakt werden en in Breendonk geïnterneerd. De geschiedenis en de tijdgeest maken dat mensen beslissingen nemen die hun leven onomkeerbaar bepalen. Soms zijn deze beslissingen logisch en goed doordacht, in andere gevallen in een oogwenk genomen. Door in te zoomen en het vizier te richten op de twee personen galmt die boodschap keihard door.

Dat alles in een album van 50 bladzijden; in de beperking toont zich de meester. Mario Boon bewijst dat je heus geen 400 pagina’s tellend monsterepos hoeft te maken om een belangrijk verhaal te vertellen.

Mario Boon – Onze Oorlog. Standaard. 54 pagina’s. harde kaft. € 15,95