Strips

De gebroeders Rubinstein: opnieuw een ambitieus en meeslepend epos door Luc Brunschwig

De gebroeders Rubinstein 1De gebroeders Rubinstein 2Luc Brunschwig is een absolute vakman in het uitwerken van meeslepende stripreeksen. In De Gebroeders Rubinstein gebruikt hij de geschiedenis van zijn eigen familie als verhaalstof voor de saga over de broers Salomon en Mozes Rubinstein, die opgroeien in het noorden van Frankrijk tussen de twee wereldoorlogen. Brunschwig wisselt verschillende episodes af en bouwt op die manier een rijk geschakeerd palet van relaties en emoties op. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog groeit de jodenhaat en worden Mozes en Salomon geconfronteerd met de ingebakken onrechtvaardigheid van de samenleving. Tegelijk volgen we beide broers ook in de periode waarin ze naar de VS trekken om succes te boeken. Een andere verhaallijn volgt Mozes tijdens zijn verblijf in het concentratiekamp van Sobibor. Ondanks het afwisselen tussen periodes, slaagt Brunschwig er opnieuw in om stukje bij beetje een groep van personages te creëren die de lezer meesleuren in hun leven.

Voor deze nieuwe reeks engageerde Brunschwig zijn vaste kompaan Étienne Le Roux (zie eerder ook al het nog onvertaalde La Mémoire dans les Poches en het Conan one-shot Scharlaken citadel), samen met Loïc Chevallier. Le Roux heeft geen bijzonder opvallende tekenstijl, maar tegelijk slaagt hij er wel in om het verhaal op een maximaal leesbare manier te vertellen. Zijn personages komen helemaal tot leven en zijn stuk voor stuk mensen van vlees en bloed. Momenteel staat de reeks geboekstaafd als negen delen, maar Brunschwig kennende kan dat aantal nog toenemen in de loop van de komende jaren. Brunschwig staat bekend als een nauwgezette scenarist die doorheen reeksen aan de verhalen blijft sleutelen. Ook bij Urban en Holmes werden de initiële eindes al enkele keren uitgesteld ten gunste van nieuwe albums.

De gebroeders RubinsteinDe Gebroeders Rubinstein bevat alle kwaliteiten die het werk van Luc Brunschwig zo memorabel maken. Brunschwig zet altijd zijn personages centraal en hij laat de verhalen evolueren vanuit hun karakters. Net daardoor is elke strip van zijn hand meeslepend. Urban moet zowat de strafste SF-strip van de laatste tien jaar zijn en in Holmes inventariseert hij op bijna maniakale wijze hoe Sherlock Holmes echt tot zijn einde kwam en hoe de vaste figuren uit het werk van Arthur Conan Doyle daarin een bepalende rol gespeeld hebben. Sinds enkele jaren worden steeds meer van zijn strips opnieuw vertaald. Zijn kleine, maar ongelooflijk straffe oeuvre zet hem duidelijk aan de top van het internationale scenaristengilde. De Gebroeders Rubinstein is dan ook een aanrader zonder enig voorbehoud. Laat de meeslepende wereld van Luc Brunschwig, Étienne Le Roux en Loïc Chevallier vandaag nog open gaan door de twee eerste delen van de saga van Salomon en Mozes Rubinstein.

Étienne Le Roux, Loïc Chevallier & Luc Brunschwig – De Gebroeders Rubinstein 1: Sjabbat Shalom & 2: De Kapper van Sobibor. Daedalus. 72 pag. per album, hardcover, kleur. € 20,50